Phil Campbell and the Bastard Sons – The Age Of Absurdity

Als je deel uitmaakt van zowat de meest iconische band uit de hele metalgeschiedenis, en je boegbeeld sterft, wat moet je dan? Je kan zoals Mikkey Dee bij een bekende groep gaan drummen en langzaam maar zeker mee ten onder gaan, of je kan zoals Phil Campbell je eigen pad kiezen en iets nieuws proberen. Gelukkig heeft de man drie zonen die pa wel willen bijstaan en sindsdien gaan ze samen de hort op. Samen met Neil Starr als, overigens uitstekende, zanger. In eerste instantie speelden ze covers maar op deze The Age Of Absudity komen ze met eigen nummers.

Uiteraard is het bijna onmogelijk om aan dat Motörhead-verleden te ontsnappen, zelfs de Scorpions spelen tegenwoordig een, overigens belabberde, ode aan Lemmy. De eerste drie nummers op deze cd verwijzen dan ook regelmatig naar songs als Bomber en Overkill, maar dan toch met frisse, nieuwe en akoestische invloeden. Herkenbare sound maar toch nieuw en goed gedaan. Net als je begint te denken van ‘ze zullen dit toch geen hele cd volhouden’ wordt het geweer van schouder veranderd. Veel meer bluesrockinvloeden en meer gitaargericht werk is dan aan de orde. Met een speciale vermelding voor Neil Starr, die werkelijk een aanwinst van formaat mag worden genoemd. Hij wisselt feilloos tussen ware blues en grindcore (jawel!) alsof het niets is.

De basis wordt gelegd in stevig en vaak superieur riffwerk waar vooral blijkt dat The Bastard Sons hun talent van geen vreemden hebben. Daarover doet Phil dan zijn vaak briljante ding. De man heeft duidelijk zijn speelplezier hervonden, iets wat hij naar eigen zeggen na de dood van zijn vriend en baas Lemmy toch enigszins kwijt was. Daar is hier niets meer van te merken. Opvallend is wel dat deze band als één geheel klinkt en niet als een ‘bekende gitarist die eventjes zijn zonen mee op tour neemt’.

Toch moet worden gezegd dat deze groep nog heel erg zoekende is. Dat kan ook niet anders natuurlijk, met een meerderheid aan leden die amper ervaring heeft. Een echt verpletterende cd is dit dus zeker niet te noemen, maar ik denk dat de heren dat zelf ook wel weten. Ze hebben fun en vooral: ze hebben potentieel. En een ouwe rot aan boord die het klappen van de zweep wel kent. Het blijft dus vooral uitkijken naar de tweede release. Pas dan is een duidelijker oordeel te vellen over deze band. Maar laat het niemand tegenhouden, fun genoeg met deze eersteling.

Score:

85/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2018

Tracklisting:

 1. Ringleader
 2. Freak Show
 3. Skin And Bones
 4. Gypsy Kiss
 5. Welcome To Hell
 6. Dark Days
 7. Dropping The Needle
 8. Step Into The Fire
 9. Get On Your Knees
 10. High Rule
 11. Into The Dark
 12. Silver Machine

Line-up:

 • Phil Campbell – Gitaar
 • Todd Campbell – Gitaar
 • Dane Campbell – Drums
 • Tyla Campbell – Bass
 • Neil Starr – Zang

Links:

Phil Campbell And The Bastard Sons Facebook
Phil Campbell
Nuclear Blast Records