Phallosopher – (I)

Phallosopher komt uit Tampere, Finland. De grondlegger van deze band, Jesse Heikkinen, speelt ook in Hexvessel, Iterum Nata en The Aeon. Nu zijn al deze bands me onbekend. Dat geeft me de kans om onbevooroordeeld te luisteren naar deze eerste langspeler, (I). De thematiek is er één omtrent het loslaten van spirituele kettingen om alzo vrijheid te creëren en je niet te moeten verbinden aan beperkende en opgelegde maatschappelijke restricties. Een zeer up-to-date onderwerp heden ten dage. Er werden in de loop van 2021, een jaar dat nog behoorlijk jong is, al twee singles uitgebracht die we ook terugvinden op dit album.

De muziek die de Finse heren brengen is een mix van jazz, ambient, avantgarde, black en deathmetal. Een hele boterham! En het mag gezegd, de eerste noten en maten van I-Phallo-O-Sopher dekken best wel die lading. Hier en daar wat dissonantie, wat chaos maar niet te overdreven, er lijkt toch een rode draad te zitten in de compositie. Lekker wat freewheelen op gitaar moet de heer Heikkinen gedacht hebben. Als je luistert hoe hij een nog wat complexer nummer als Bring Me The Head Of Your Prophet ten berde brengt. Ergens heel ver in mijn geheugen staat er een band als Korova, later Korovakill of nog later Chryst, gegrift. Een band die bovenstaande stijlen ook wist te combineren maar niet zo innovatief en degelijk productioneel uit de hoek kwam als dit Phallosopher.

Het blijft boeiend om naar het verdere verloop van de plaat te luisteren, gewoon omdat elk nummer weer net anders doch wel herkenbaar is. Het dansende begin van Black Light Of Creation toont aan dat de roots duidelijk liggen in de Finse black metal. En vanaf hier krijg ik de indruk dat de experimentele drang van de heer Heikkinen wat gaat liggen en hij eerder teruggrijpt naar zijn wortels. Zeker het hoofdthema en de gitaarsolo’s in Death Is The King And The King Has Returned zijn daar een voorbeeld van. Ook het afsluitende Whore And The Beast bouwt zich op rond gekende en reeds herhaalde keren gebruikte melodieuze thema’s. Toch geeft Phallosopher er een eigen draai aan.

Een specialleke zoals we dat hier zeggen. Ondanks het feit dat er op deze (I) heel wat stijlen terug te vinden zijn, is dit toch een plaat die de doorsnee blackmetalliefhebber ook gewoon kan opzetten. Het Finse fundament dat gebruikt wordt, is immers erg typisch te noemen en geeft je wat houvast.

Score:

75/100

Label:

Inverse records, 2021

Tracklisting:

 1. Death Is The Crown Of All
 2. I-Phallo-O-Sopher
 3. Bring Me The Head Of Your Prophet
 4. What Have You Buried In Here
 5. Malkuthian Cunt
 6. Black Light Of Creation
 7. Death Is The King And The King Has Returned
 8. Night Of Pan
 9. Whore And The Beast

Line-up:

 • Jesse Heikkinen – Zang, instrumenten
 • Risen – Drum

Links: