Peurbleue – La Ciguë

Wie is er bang van een beetje vergif? Eenieder van ons neem ik aan. Deze twee Fransen van Peurbleue reiken ons de gifbeker, La Ciguë, aan. De Franse bloedbroeders van Les Acteurs De L’Ombre Productions, die maar wat graag van deze Franse gifbeker drinken, brengen, als platenbaas, dit black metal en ambient/noise werkstuk uit. En dan zijn we normaal wel overtuigd van de kwaliteit van het gezelschap dat ons wordt aangeleverd. Nu, kritisch blijven is essentieel in het leven, dus ook nu laten we deze langspeler niet zonder slag of stoot passeren en onderwerpen we dit giftige brouwsel toch aan een doorgedreven analyse.


Als je de hoes bekijkt, die erg beklijvend is, dan weet je wat voor sfeer je tegemoet zal komen als je deze plaat opzet. Een sfeer van een desolate grootstad, ondergesneeuwd, dan wel ondergeregend, met maar een weinig mensen op de been, daar de duisternis en de koude ook al ingevallen zijn. De wat versleten gebouwen, de slechte staat van de wegen waarover je wandelt, doen je vermoeden dat je toch in één of andere achterbuurt verzeild bent geraakt. De nummers op deze enigmatische plaat doen je bij momenten huiveren en bibberen. Het lijkt immers wel of je achtervolgd wordt door één of ander obscuur figuur, die je toch wel dicht op de hielen zit. Je hebt het gevoel dat je elk moment een mespunt tussen je ribben kan voelen. Nochtans, als je je dan weer omdraait onder het licht van een straatlamp, kan je niemand in je buurt bespeuren. Je ziet enkel in de verte wat beweging in een grote plas water. Je voelt ook enkel de koude en kille wind zachtjes ruisen door je haren.

De muzikale omlijsting is er één gemaakt van een dissonante, gitaargerichte houtsoort, vastgelijmd met de nodige elektronische bedrading, met daar weer overheen geplakt een heel arsenaal aan bijzondere, benijpende vocalen. De productie is er één vol leven. Ik bedoel daarmee één vol stof en as, met een overmaat aan krassen.

Dit Peurbleue is voor de durvers, voor zij die niet angstig zijn, zij die de hand niet omdraaien voor een beker met drank zonder te weten wat je door te slikken krijgt. Voor zij die ook niet terugdeinzen voor een permanente onrust. Dit album moet je dus niet afspelen voor de muziek op zich, maar voor de sfeer die dit alles bij je kan oproepen. Volgens mij staat er nu een obscuur figuur met een mes in mijn rug te porren. Ik voel toch zoiets…

Score:

70/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

 1. Fecondation
 2. A La Gloire!
 3. Rosee Eternelle
 4. Ressac
 5. Survie
 6. Caniveau
 7. Plus rien
 8. Apparition
 9. Vision De Mort
 10. La Fin Approche

Line-up:

 • Sakrifiss – Zang, gitaar
 • JCEX – alle instrumenten

Links: