Pestilence – Presence of the Pest (Live at Dynamo Open Air 1992)

Het Nederlandse Vic Records bracht in 2015 een leuk plaatje van Pestilence uit: The Dysentery Penance. Daarop twee uit 1987 stammende demo’s van de deathmetalband die iets later wereldwijd fans zou bereiken. Blijkbaar raakte de release van Vic Records een gevoelig snaartje, want een jaar later verscheen Reflections of the Mind: een plaatje met vooral rehearsal tracks. De privé-collectie van Pestilence-voorman Patrick Mameli bleek nog niet leeg, want niet veel later bracht Vic Records het op deze site nog niet besproken Presence of the Pest (Live at Dynamo Open Air 1992) uit, met daarop… jawel, opnames van het concert dat Pestilence in 1992 gaf op enzovoort, u heeft zelf wel door waar de titel op slaat.

Overigens doet de titel geen recht aan deze plaat, want slechts de eerste tien nummers komen van het legendarische festival in Eindhoven. Bij de overige zeven tracks stond de recorder datzelfde jaar in Nighttown in Rotterdam. Nog een foutje: volgens Vic Records draagt track elf de titel Darkening, maar dat moet toch echt Lost Souls zijn, want Darkening is een instrumentaaltje op het album Testimony of the Ancients uit 1991 en op Lost Souls zingt Mameli toch echt. Nog een eigenaardigheidje: in 2015 bracht het Braziliaanse label Marquee Records Presence of the Past (let op de ‘a’ in ‘Past’) uit waarop ook het Dynamo-concert al stond, aangevuld met nummers van een optreden in het Oostenrijkse Wels.

Bent u daar nog? Het college van Professor Ghostwriter is nu voorbij. Laten we net doen alsof we gek zijn en gewoon een live-album van vierentwintig jaar oud bespreken. Vic Records is daarvoor niet helemaal over één nacht ijs gegaan. De opnames zijn geremasterd door Tom Palms van Phlebotomized en de liner notes in het CD-boekje komen van muziekjournalist Robert Haagsma. Palms heeft een uitstekende klus gedaan met opnames die nooit gemaakt zijn met het doel het materiaal uit te brengen. Verwacht dan ook geen superieure Dolby 5.1-kwaliteit, maar het klinkt goed en helder.

Het tweede deel van het album is te verwaarlozen (wel weer leuk dat dat een compleet andere setlist oplevert), maar op Dynamo horen we een felle, bloedfanatieke band die op de top van z’n kunnen is. Mameli spuwt de nummers van de eerste (en beste) drie Pestilence-platen in de microfoon – daarmee een charmant contrast vormend met zijn bescheiden klinkende aankondigingen tussen de nummers door – en de rest van de band volgt ‘m op de hielen.

Het maakt Presence of the Pest tot een leuk relikwie binnen de Nederlandse metalgeschiedenis: een Nederlandse act die internationaal tot de verbeelding sprak, op een festival dat al geschiedenis schreef toen de Wackens en Graspoppen nog in de zandbak speelden. En in tegenstelling tot de eerdere Vic Recordsreleases rondom Pestilence, is dit wél een uitgave om nog eens terug te horen.

Label:

Vic Records, 2016

Tracklisting:

 1. Dehydrated
 2. Chemo Therapy
 3. Presence of the Dead
 4. The Process of Suffocation
 5. Presence of the Dead
 6. Lost Souls
 7. Twisted Truth
 8. Testimony
 9. Chronic Infection
 10. Stigmatized
 11. Out of the Body
 12. Darkening
 13. Presence of the Dead
 14. Prophetic Revelations
 15. Suspended Animation
 16. The Secrecies of Horror
 17. The Trauma
 18. Lands of Tears

Line-up:

 • Patrick Mameli – Vocalen, Gitaar
 • Patrick Uterwijk – Gitaar
 • Jack Dodd – Bas (tracks 1 tot 10)
 • Tony Choy – Bas (tracks 11 tot 17)

Links: