Pesterous Mind – Halluci. Nation

Het Duitse Pesterous Mind brengt een nieuw album uit. Het is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte debuut, genaamd Infinite Abyss. Moderne death metal wordt er naar eigen zeggen gemaakt, door deze vier heren. Dat schakelen we onder het kopje deathcore dus. De band is actief in het middenkader, en voorziet in redelijk generieke deathcore, zonder bassist, met een klinische productie. De informatie bij deze release is beperkt, dus we gaan door met de muzikale strapatsen van dit gezelschap.


De klinische productie heeft zoveel treble meegekregen, dat dit het luisterplezier wat indamt. De vocalist beschikt over een vrij aardige grunt en een goede scream. De screams doen denken aan The Agony Scene en The Black Dahlia Murder. De zanglijnen gaan vaak op in de flow van het nummer. Omdat de zanger veel lange uithalen gebruikt, blijft de echte impact vaak uit. De zang wordt ingezet alsof het een derde gitaar is, maar niet als een middel om een verstaanbare boodschap over te brengen.

De setting voor dit album is melancholisch, zoals Completely Incomplete laat horen. De muziek wordt in hapklare brokken geserveerd, hoewel de songwriting nog redelijk verrassend uit de hoek komt. De flinterdunne snarensectie verveelt op zich niet. Het titelnummer start met leuke technische riffs en double bass drums. Het is geen nieuwe The Black Dahlia Murder, bij lange na niet, maar deze jongens zijn lekker bezig met hun hobby. Vier gasten die muziek maken waar ze lekker gemakkelijk op kunnen headbangen. Vergelijk het met het journaal gepresenteerd door Astrid Kersseboom (Nederlandse presentatrice). Je blijft er niet voor thuis, maar je zet de tv ook weer niet uit.

Pesterous Mind doet zijn taak, maar dat is het ook. Het is allemaal wat veel van hetzelfde. Neem ook Rotten Soul, dat start met een kotsgrunt. Thrashy metalcore die niet bijzonder strak is ingespeeld, maar wel de hoofden gemakkelijk doet schudden. Wishmaster is dan weer een nummer met een goede zanglijn en niet meer dan aardige riffs, hoewel de songwriting hier de opgebouwde spanning telkens weer uit het nummer weet te halen. Het beste nummer Not For Sale weet de aandacht vast te houden met vrij monotone riffs, die het geheel gemakkelijker te beluisteren maken. De vocalen komen hier deels beter uit de verf door die gedecideerde aanpak, en dit keer eindelijk een goed klinkend gitaargeluid.

Een album dat je hebt gehoord als je een minuut hebt geluisterd. Middelmatig, en overbodig, maar echt niet slecht genoeg om bij het oud vuil te gooien. Je kan ze in je plaatselijke hardrockcafé boeken zonder je te hoeven schamen. De band laat een aantal goede ideeën horen. Het is al met al, jammer genoeg, veel te generiek en saai om een blijvende indruk achter te laten. De te plastieken, vederlichte mix en productie dragen niet bij aan het luisterplezier. Qua songwriting kan het bovendien nog een pak vloeiender en de zang een stuk gerichter.

Score:

69/100

Label:

Boersma Records, 2019

Tracklisting:

1. Completely Incomplete
2. Halluci.Nation
3. Mirror of Condemnation
4. Rotten Soul
5. The Legend of…
6. … the Ashen One
7. Cutting Moments
8. Not for Sale
9. Your God Failed
10. Crying Leaves
11. Wishmaster
12. Forsaken

Line-up:

  • Phil Hertrich – Drums
  • Andreas Kieckhöfel – Gitaar
  • Alexander Bogunov – Gitaar
  • Sascha Meyer – Vocalen

Links: