Peripheral Cortex – God Kaiser Hell

Als de naam van de band iets met hersenen te maken heeft, dan snap je wel wat er gaat gebeuren. Kakofonische, progressieve technische death metal is het geworden, volgens de band zelf. Dit is echter wel van de melodieuze soort en niet het zware werk. Peripheral Cortex is de band, God Kaiser Hell het album. Het is een debuutalbum van de Duitse band die in 2013 is opgericht. Sinds die tijd werden immers enkel een EP en single uitgebracht.

Deadheadend is de opener die begint met dissonante mathcore. Direct start een wat schorre vocale scream die in het beste geval aan Vicotnik (DHG) doet denken. Het is een wat core-esque scream die origineel is, maar ook wat opvallend bij dit genre. De grunts zijn niet zo laag en geven het geheel een metalcore-uitstraling, ook door de melodieuze en lichtvoetige muzikale invulling. Zeker als halverwege de screams wat vuriger worden komt die invloed goed door. De drums zijn machinaal, maar klinken desondanks vrij menselijk voor het genre. Na dit eerste nummer zit het toch sterker op de lijn van mathcore/metalcore dan tech death. Dat hoeft geen beperking te zijn en is het ook niet. Neem bijvoorbeeld #Selfiewithgod met veel losse noten op de gitaar. Het is eerder een band als Periphery dan Pestilence. Dat de grunts niet worden gehaald maakt wel dat het wat minder sterk overkomt.

Natuurlijk vinden we wel wat progressieve, avant-gardistische elementen terug, bijvoorbeeld in de vreemde zang en het gitaarwerk. De drums zijn echter een stuk rechtlijniger. Imagine Bob Ross Painting Judgement Day begint met een goede titel. Hier komt wederom die metalcorezang om de hoek kijken. De songwriting is chaotisch, maar in de goede zin van het woord. Dit is bijna makkelijk luisterbaar voor iets dat zo technisch in elkaar steekt en dat is dan ook wat deze release sterk maakt. Zelfs een saxofoon vliegt voorbij, maar past prima in de puzzel.

Vervelen doet het album niet en het klopt van a tot z. Op het moment dat het album is afgelopen is dat inderdaad het moment dat alles wat de band te vertellen had klaar is. De technische kwaliteiten worden ingezet om het geheel op avant-gardistische wijze samen te vatten, zonder een rode draad te verliezen. Het is daardoor buitengewoon toegankelijk, terwijl het technische spel toch een zwaardere luisterproef doet verwachten. De mate waarin je deze band gaat waarderen zal mede afhankelijk zijn van hoe goed je deze vocalen trekt. Hou je van avant-gardistische, progressieve elementen op een verder consistent metalalbum, dan mag je deze eens proberen.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Deadheadend
 2. Wanderlust is Wanderer’s Death
 3. Dreadfull Lullaby
 4. #Selfiewithgod
 5. Ordinary Elitist Weekend
 6. Imagine Bob Ross Painting Judgement Day
 7. … But The King Said
 8. Detective Noir Versus The Cult Of The Imperfect Circle
 9. Charon’s Obol

Line-up:

 • Pat – Vocalen
 • Rob – Basgitaar, saxofoon
 • Leo – Gitaar
 • Chris – Drums

Links: