Perfide – De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

In een tijd waarin mensen van diverse pluimage over elkaar heen buitelen om te spugen op de Nederlandse geschiedenis, debuteert de Rotterdamse blackmetalband Perfide doodleuk met een album dat De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is getiteld. De Republiek bestond tussen 1588 en 1795 en was een confederatie tussen eerst zeven en later acht soevereine staten. Samen met grondgebieden (generaliteitslanden) daarbuiten, besloeg de oppervlakte van de Republiek goeddeels het huidige Nederland.

In de Republiek bloeide de kunsten (Rembrandt!), rechtsgeleerdheid en wetenschap en hadden de burgers relatief grote geestelijke vrijheid. Maar bovenal waren de gezamenlijke provincies uitermate bedreven in de wereldhandel: de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) zijn er nog steeds aansprekende voorbeelden van. Als klein land weerstond het wereldmachten als Spanje, Engeland en Frankrijk en zeevaarders waren nationale helden. Niet zo gek dus dat de twee grootsten op de hoes van het album staan afgebeeld: luitenant-admiraal en commandant van de WIC Pieter Pietersen Heyn (Piet Hein, 1577-1629) en luitenant-admiraal-generaal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (‘Bestevaêr’, 1607-1676).

Een leuke invalshoek al met al voor een album vol gortdroge black metal. Gortdroog in de opname, maar ook in de muziek: Perfide is namelijk niet van het uitspannen van nummers maar houdt het kort en compact. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden verschijnt in een gelimiteerde oplage alleen op tape en vinyl met op beide kanten vijf nummers die samen ruim een kwartier klokken. En daarin is het niet constant beuken maar is er ook ruimte voor onverwachte basloopjes, tempowisselingen of een apart gitaarloopje (luister maar naar Voor het Vaderland). Ik hoor mijn muziek doorgaans het liefst haast pompeus over de speakers knallen maar Perfide heeft voor de ondergrondse keldertactiek gekozen waardoor er geen plek is voor tierelantijntjes en er gewoon kille, koude black metal overblijft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Liar of Golgotha, de oude band van gitarist V. Xul (toen onder de naam Ister). Ook goed in dit geval, want het pakt wel.

Helaas heb ik (nog) niet de beschikking over de teksten, want de titels maken me razend benieuwd naar waar ze over gaan. Vocalist A. praatgromtgrunt zich door het album heen en verbindt woorden als ‘Satan’ in een zin met ‘Nederlanden’ en als ik het goed begrijp wordt in Delfshaven 1628 het woord direct aan de Duivel gericht. Het is allemaal een interessante invalshoek aangezien de VOC niet alleen een handelsdoel had maar ook diende om het christelijk geloof onder de aandacht te brengen van de plaatselijke bevolking in het verre Azië.

Kortom, in diverse opzichten een interessante release in de underground der Nederlandse black metal, dit debuut van Perfide. De laatste twee nummers stonden ook al op de demo Perfide uit 2019 en klinken gek genoeg wat voller omdat er een extra gitarist meedeed. Ik had dat instrument bij de acht nieuwe nummers niet gemist maar nu ik ‘m weer hoor valt de meerwaarde wél op. Nou ja, u merkt: er zijn veel invalshoeken om De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te bekijken en beluisteren. De plaat blijft intrigeren, net als het onderwerp. Wist u bijvoorbeeld dat de beurswaarde van de VOC in 1637 78 miljoen gulden was? Omgerekend naar nu is dat ongeveer 7 biljoen euro. Het grootste bedrijf vandaag de dag, Apple, heeft een waarde van ‘slechts’ 2,25 biljoen.

Score:

80/100

Label:

Zwaertgevegt, 2023

Tracklisting:

 1. De herbergier van Maasniel
 2. Voor het Vaderland
 3. De eerste VOC reis
 4. Delfshaven 1628
 5.  De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
 6. Staten-Generaal der Nederlanden
 7.  Schuttersgilde
 8. Dat dorp aan de Zuyderzee
 9. De gehoornde Heer
 10. De molenaar van Maasniel

Line-up:

 • A. – Vocalen
 • V. Xul – Gitaar
 • Geteisem – Bas
 • Tamboer – Drums
 • F. – Gitaar (alleen 9 en 10)

Links: