Perfect World – War Culture

New York (City) is één van de grootste en belangrijkste, stedelijke gebieden ter wereld en de ruim 8,5 miljoen inwoners zijn woonachtig in stadsdelen genaamd The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Tevens mogen we dezelfde stad gerust bestempelen als de bakermat van hardcore en begint de hartslag automatisch iets sneller te kloppen bij het horen van de combinatie muziekgenre en plaats delict. Een beetje zoals Tampa, Florida dat is voor death metal. Begin en halverwege de jaren ’80 vielen de hardcore klassiekers namelijk als rijpe appels uit de boom met bands zoals Bad Brains, Agnostic Front, Sick Of It All, Gorilla Biscuits en Madball. Ja, de bezoekers van de eveneens legendarische concertzaal CBGB’s in New York hebben heel wat memorabele concerten kunnen zien destijds. Feit is dat het merendeel van de genoemde bands hierboven hedendaags nog steeds actief is, maar hoewel het kwalitatief in veel gevallen lang niet slecht is wat er zo nu en dan nog verschijnt, zijn de wilde haren grotendeels verdwenen. Dus wat doen we dan al snel? Juist, we slingeren die oude dijkers nog eens op de platenspeler.

Ofschoon die plakken plastic ook absoluut niet vervelen, is het niet verkeerd om te weten dat er heus nog wel nieuwe aanwas is op het gebied van New York hardcore. Zo brengt ons eigen Petrichor Records War Culture van Perfect World opnieuw uit nadat de plaat in 2020 al wereldkundig werd gemaakt. Daarmee heeft het Nederlandse label een krent uit de pap weten te pikken, want met de dertien nummers kan de liefhebber van het kenmerkende hardcoregeluid zijn hart ophalen. Dat doen de mannen uit Brooklyn absoluut niet door een konijn uit een hoge hoed te toveren of door origineel te musiceren, de kenners weten dat New York hardcore immers geen hogere wiskunde is. Het vijftal slaagt wel met vlag en wimpel voor een half uur aan ultra swingende muziek met een grooves die simpel doch uiterst effectief blijken te zijn, geen seconde vervelen en zelfs blijven uitnodigen om opnieuw aan te zetten. In alle opzichten kunnen we Perfect World dan ook in één adem noemen met de stadsgenoten van Incendiary. Daarnaast klinken de vocalen van Chad Leddy erg representatief voor dit genre en gelijktijdig is zijn stem herkenbaar en lekker ruig.

Die verstaanbare teksten zijn natuurlijk een stuk makkelijker mee te zingen en beklijven als een suikerspin tegen het gehemelte. Na intro Quarantine knalt Perfect World er met een opbeurende portie hardcore tegenaan en gaat het gaspedaal niet meer los tot het eind. Nummers als Lariat, My Time Runs Out, King Of The Night en Mission (dat einde!) bestaan vooral uit eenvoudige gitaarpartijen die onder aanvoering van het puike drumwerk regelmatig worden voorzien van de nodige tempowisselingen. Wanneer daar wat smakelijke breaks aan worden toegevoegd, hoewel dat in bijna alle nummers wel het geval is, zorgt het resultaat voor een heerlijk voldaan gevoel dat lang niet alle bands weten te bewerkstelligen. De verhalende manier van zingen topt de muziek af en zorgt voor simpelweg genieten. Breaking News, I Walk en Human Targets (mosh!) zijn met een kortere speelduur en meer bondig karakter vervolgens een vette knipoog richting de old school aanpak van alle inspiratiebronnen die de scene reeds voortbracht. Een doeltreffende onderbreking van het toch al variërende luistervoer.

De New Yorkers kunnen op War Culture overal mee uit de voeten. Dit debuutalbum is bij ondergetekende in zijn volledigheid al ruim de dertig keer gepasseerd en zelfs dan blijft het materiaal nog net zo gemakkelijk wegluisteren zonder in te boeten aan overtuigingskracht en bevlogenheid. Petrichor Records heeft zoals eerder geschreven een echte krent uit de pap gehaald door deze plaat opnieuw uit te brengen. De liefhebbers van New York hardcore moeten deze plaat verplicht beluisteren want ik acht de kans klein dat er geen tweede luisterbeurt zal volgen. Verslavend tot en met. Hardcore still lives!

Score:

86/100

Label:

Petrichor Records, 2021

Tracklisting:

 1. Quarantine
 2. Lariat
 3. My Time Runs Out
 4. King Of The Night
 5. World Of Execution
 6. Breaking News
 7. I Walk
 8. Wrest
 9. War Culture
 10. Human Targets
 11. Mission
 12. Exchange
 13. Become What You Hate

Line-up:

 • Chad Leddy – Zang
 • Aaron Durral – Gitaar
 • Brian Wallace – Gitaar
 • Jimmy Dowell – Drums
 • Andrew Kassl – Basgitaar

Links: