Perennial Isolation – Portraits

Vierde langspeler van het Spaanse atmosferische blackmetalgezelschap Perennial Isolation, waar we niet eerder mee in contact kwamen. De reden voor dat laatste is simpel, het voormalige label waar ze deel van uitmaakten is het mij onbekende Darkwoods, eveneens een Spaans label. Nu zitten de heren bij het Nederlandse Non Serviam Records, en dan gaat het toch allemaal net iets sneller. Het viertal is sinds 2015 een eenheid. In de aanloop naar de release van dit Portraits werden twee singles uitgebracht: Autumn Legacy Underlying the Cold’s Caress en The Silent Solace.

Duisternis, mist, stervend licht, teloorgang, vertering… Het is niet bepaalde Disney bij Perennial Isolation. De portretten die ze tekenen zijn zoals de hoes het weergeeft. Grauw, grijs, desintegrerend. De muziek op zich is nochtans allesbehalve rauw of ijzig. Integendeel, deze productie zou even goed kunnen dienen voor een technische deathmetalband. Dit valt heel erg op. Perennial Isolation heeft een moderne, krachtige, strakke sound, wat gelikt en klinisch zelfs, aangevuld met dromerige gitaarlijnen om het allemaal wat meer atmosferisch te maken. Enorm origineel of complex is het niet, maar het luistert wel lekker weg en er zit wel degelijk heel wat overtuigende emotionaliteit in vervlochten om de tellerstand qua aantal luisterbeurten te verantwoorden. Ook de vocalen (eerder doomgericht, soms ook richting suicidal black), de constante melodische input en de prominent aanwezige basgitaar zorgen ervoor dat deze muzikale trip voorzien is van het nodige sentiment. Tijdens het nummer Through Fire Upon Fire krijgen we te horen dat de band niet bang is om alle krachten te bundelen en vrij agressief tekeer te gaan, hier moet ik denken aan bepaalde Amerikaanse blackmetalbands die een deathcore achtergrond hebben zelfs. Echt atmosferisch kan ik het dan ook met moeite nog gaan noemen, ook al valt het me niet tegen.

Als ik een band zou moeten noemen die de meeste overeenkomsten heeft met dit Perennial Isolation, dan zou ik Abigail Williams noemen. Geen Burzum of Paysage d’Hiver dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Persoonlijk ben ik geen al te grote fan van de moderne sound op Portraits, maar ik moet toegeven dat het hoe dan ook goed weg luistert en zeker zijn momenten heeft. Geen overbodige release.

Score:

76/100

Label:

Non Serviam Records, 2021

Tracklisting:

1. The Fall Awakening
2. Autumn Legacy Underlying the Cold’s Caress
3. The Breathless Season Bane
4. Unceasing Sorrows from the Vastness’ Scion
5. To the Withering Womb
6. Through Fire Upon Fire
7. Embers in the Slumbering Threshold
8. The Silent Solace
9. Emanations from the Swallowed Twilight

Line-up:

A. – Keel, Bas
M. – Gitaar
I. – Gitaar
V. – Drums

Links: