Penumbra – The Last Bewitchment

[b]Penumbra – The Last Bewitchment[/b]

4 jaar na het lovend ontvangen debuut “Emenate” komt het Franse Penumbra ijzersterk terug middels de release van dit nieuwe album. Het is in de tussenliggende periode akelig stil geweest rond deze gothic/blackmetalband en dit was met name te wijten aan het feit dat de helft van de bezetting vevangen is en dat de distributie van het debuutalbum nogal wat te wensen overliet. Groot was daarom ook mijn vreugde toen ik deze zomer weer tekenen van leven uit het Penumbra kamp vernam en uiteindelijk de lieden eind februari in Nederland mocht verwelkomen voor een 3-daagse mini-tour met hun landgenoten van Dying Tears en het inmiddels ter ziele gegane We, the Gods.

Wat ik nooit had durven vermoeden na deze prima mini-tour dat het nieuwe album zo’n enorme knaller zou zijn. “The Last Bewitchment” laat werkelijk op alle fronten zijn voorganger mijlenver achter zich. Waar op “Emenate” de productie hier en daar nog wat aan de magere kant was, is het album ditmaal van begin tot eind zeer vol (mooie orkest- en koorpartijen!!) en mooi uitgebalanceerd (op “Emenate” kwam de hobo nogal eens te ver vooraan in de mix ten koste van de gitaren) geproduceerd. Ook muzikaal laat Penumbra horen met sprongen vooruit gegaan te zijn.

De band combineert de beste elementen van Tristania (de sfeer), Therion (het koorwerk) en After Forever (de drums en een aantal composities), voegt daar haar eigen vocalen en de nog steeds kenmerkende hobo aan toe en weet gedurende het gehele album de aandacht vast te houden. Inmiddels heb ik “The Last Bewitchment” reeds vele tientallen luisterbeurten gegeven maar nog steeds ontdek ik nieuwe dingen erin en is na afloop van de CD de verleiding op de repeatknop van mijn CD speler te drukken vaak groter dan het opzetten van een andere CD (bij deze mijn excuses aan alle andere bands die ik deze maand bespreek).

Ik kan elk nummer naadloos gaan analyseren maar echte uitschieters kent dit album niet omdat alle nummers simpelweg kunststukjes op zichzelf zijn. Het hele album is tevens gemaakt als conceptverhaal over de onmogelijke liefde tussen een engel en een mens. Ook het artwork en de website van de band zijn tot in de puntjes verzorgd. Ik kan daarom ook elke liefhebber in het melodieuze/gothic metalgenre dit album blindelings aanbevelen. U zult er geen spijt van krijgen en ik ben er al redelijk zeker van dat hiermee reeds 1 plaats in de top 3 van mijn jaarlijst van 2002 vergeven zal zijn.

[b]Tracklist:[/b]
1. Neutral
2. Priestess Of My Dreams
3. The Last Bewitchment
4. Moaning On Earth
5. Insurrection
6. Testament
7. The Young Martyr
8. A Torrent Of Fears
9. Pie Jesu

http://penumbra.free.fr