Penitência / Vapulah – das Sombras Outrora Luz

Portugal en black metal, het is een combinatie die amper een handvol bekende namen in het wereldje oplevert. Moonspell kennen we allemaal wel en dat was eigenlijk maar heel weinig black metal. En vandaag de dag is er natuurlijk Gaerea dat flink in de belangstelling staat. Een zoektocht op diverse sites levert voor mij ook weinig ‘oh ja- namen’ op. Toch zijn er daar genoeg bands die goede muziek maken en voorbeelden daarvan horen we op deze split van Penitência en Vapulah, getiteld das Sombras Outrora Luz.

Penitência trapt af en de heren leveren een met orgels, keyboards en melodie overgoten vorm van black metal af. Met hier en daar een poging tot cleane zang zelfs. Eerlijk is eerlijk, gebaseerd op de hoes en de corpse paint had ik iets als Gorgoroth met een lo-fi productie verwacht, maar nee, het klinkt als een klok en de bas is stevig in de mix gezet. Ik hou daar van. Het tempo van Penitência is structureel vrij laag – blastbeats doet men niet aan – maar het verveelt geen moment. Deze split is pas het tweede teken van leven en de band bestaat al sinds 2006. Wat mij betreft mag er spoedig een volledig album uitgebracht worden. Luistertip: Andamento IV – Desmoronamento de Cinza

Vapulah is een ander verhaal. Daar waar Penitência als een warm bad voelt, laat Vapulah zich liever onderdompelen in een ijsbad. Thrashy black metal – een stuk feller en sneller – is wat we voorgeschoteld krijgen. Een beetje rommelig, een tikje slordig en hier en daar een aardige hapering in de overgangen. Dit is niet per se een negatief iets, want het past prima bij de nummers. Waar het mis gaat, is in het nummer Povera Rosa, waar ineens vrouwenzang en keyboards om de hoek komen kijken, die in tegenstelling tot bij Penitência eigenlijk nergens op slaan. De resterende twee nummers zijn ook wat apart in elkaar gezet, als ware het monsters van Frankenstein. A Noite Dos Tempos sluit de split af en het lijkt bedoeld als een soort outro, maar het rekt zich veel te lang. Het einde is dan wel weer gaaf.

Lang verhaal kort: Penitência is veruit de beste op deze split. Vapulah heeft dat inmiddels begrepen, want men is gestopt. Beide bands zijn echter de moeite wel waard, dus ik zou das Sombras Outrora Luz zeker een luisterbeurt of twee geven.

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

 1. Penitência – Andamento I – Descrença
 2. Penitência – Andamento 2 – Grito
 3. Penitência – Andamento III – Silêncio
 4. Penitência – Andamento IV – Desmoronamento de Cinza
 5. Vapulah – Illuminatio Divina
 6. Vapulah – Povera Rosa
 7. Vapulah – Sóphica Decadência
 8. Vapulah – A Noite dos Tempos

Line-up:

Penitência:

 • Pestilens – Alles
 • Devasth – Zang

Vapulah:

 • Sephirus – Gitaar
 • Alvahagal – Zang

Links: