Pelican – Nighttime Stories

Tijdens Alcatraz 2019 vertoefde ik een hele tijd in La Morgue, alwaar er postrock en aanverwanten gebracht werden. Dat is niet toevallig, want net als vele anderen kan ik wel genieten van een pot postrock en metalen varianten. Eén van de eerste post-rock-/metalplaten die me echt kon raken was het debuutalbum van het Amerikaanse Pelican, Australasia uit 2003 (met de debuutplaat van Red Sparowes kort daarna). Het viertal is nog steeds samen, zij het dat gitarist Laurent Schroeder-Lebec in 2012 werd vervangen door Dallas Thomas. Pelican is één van de bands die me er soms aan moet herinneren waarom postrock ook alweer zo interessant kan zijn.

Pelican slaagt ook op Nighttime Stories in een aartsmoeilijke opdracht. Zonder zang en puur op basis van spannende songstructuren nummers brengen die onderling te onderscheiden vallen, niet te veel in elkaars lijn liggen en alsnog een sfeer creëren die ervoor zorgt dat je doorheen het album verschillende vormen van emotie ervaart. Het lukt. Heavy, sludgy, doomy, dromerig, funky rockend, … zowat alles passeert op Nighttime Stories. In vergelijking met vorig werk is het net iets doordachter en gericht op meerdere luisterbeurten, waardoor het kwartje pas laat valt. Niet eenvoudig in tijden van te weinig tijd, maar je wordt echt beloond bij vaker beluisteren. Voor mij persoonlijk zijn de hoogtepunten het dreigende en best wel angstwekkende titelnummer en de track Abyssal Plain (die versnellingen na de opbouwende bas maken het helemaal af).

Nighttime Stories is niet mijn favoriete Pelican, maar wel een album dat mooi prijkt op de discografie. Doe gerust een poging als je je wilt inwijden in de wereld van postrock en postmetal. Laat je niet vangen door bands die in de val trappen van de herhaling zonder zin, doe de Pelican en voel en drijf mee op de slagkracht van Nighttime Stories.

Score:

79/100

Label:

Southern Lord, 2019

Tracklisting:

 1. WST
 2. Midnight And Mescaline
 3. Abyssal Plain
 4. Cold Hope
 5. It Stared At Me
 6. Nighttime Stories
 7. Arteries Of Blacktop
 8. Full Moon, Black Water

Line-up:

 • Trevor de Brauw – Gitaar
 • Bryan Herweg – Basgitaar
 • Larry Herweg – Drums
 • Dallas Thomas – Gitaar

Links: