Paysage d’Hiver – Das Tor

Paysage d’Hiver – Das Tor
Kunsthall Produktionen, 2013

Paysage d’Hiver, de emanatie van de Zwitser Wintherr, tevens actief bij Darkspace, brengt alleen demo’s uit. Schitterende demo’s van ongekende waarde. Fluctuerend tussen ambient en atmosferische black metal, in uitgestrekte winterlandschappen die langdurige nummers voortbrengen. Het kan ook andersom. Das Tor is de zoveelste uitgave die blindelings aangeschaft dient te worden. Prophecy Productions heeft er trouwens ook een deel in de aanbieding staan.

Vier nummers vinden we terug op Das Tor. De opener bevat kosmische black met contrasterende abrasieve gitaren en elegische synths. Alsof de feedback van de big bang en meditatieve klankschaalfrequenties versmelten in een black metal-ceremonie die niet lang genoeg kan duren. Tijdloosheid is immanent op deze plaat, net als bij zowat het ganse oeuvre van Paysage d’Hiver. Macht des Schicksals begint met een primitieve black metal-passage waar er schel in geschreeuw wordt, ik heb Paysage d’Hiver niet dikwijls zo agressief geweten. De ijzige atmosfeer en de furie maken het zowaar industrieel, een verblindende sneeuwstorm met een verstikkende dichtheid die gaat liggen op het einde van het nummer.

Offenbarung is een dik 24 minuten durende trip, een meedogenloze hypnotische seance vol monotone spervuren aan black metal-brainfreezing. Als je dit uit luistert dan hou je het bijna niet meer. Evenwichtsstoornissen, gewichtloosheid en bewustzijnsoverstijgende ervaringen als lucide dromen, zijn het gevolg van een hoog kloppend ritme en gitaarlijnen als draaikolken. Koude rillingen, sowieso.

Das Tor wordt afgesloten met Schlüssel. Cryogene primitieve black als een cybernetische hakmolen met verheffende synths. Alles overstijgen en tachtig minuten “weg” zijn. Zo mogen ze blijven komen. Bedankt Wintherr, bedankt.

Paysage d'Hiver Paysage d'Hiver
Tracklisting:

  1. Offenbarung
  2. Macht des Schicksals
  3. Ewig leuchten die Sterne
  4. Schlüssel

Line-up:

  • Wintherr

Links: