Paul Di’Anno’s Warhorse – Stop The War

We kunnen 2024 gerust het jaar van de Iron Maiden zangers noemen. Bruce Dickinson bracht na 19 jaar weer eens een soloplaat uit met het sterke The Mandrake Project en  Blaze Bayley kwam met zijn elfde solo langspeler op de proppen sinds de scheiding. Hij leverde met Circle Of Stone alweer het vijfde album af met de mannen van Absolva als zijn backingband. Tot slot kunnen wij ons ook opmaken voor een nieuw album van Paul Di’Anno.

Dat Paul niet de beste jaren van zijn leven door heeft gemaakt is zacht uitgedrukt. Jaren van een ruwe levensstijl hebben inmiddels hun tol geëist op zijn lichaam en mentale gesteldheid. Zo zien we hem de laatste tijd alleen nog voortbewegen in een rolstoel. In 2021 verhuisde hij naar Kroatië om zich daar te laten helpen aan zijn knie. Hier ontmoette hij gitaristen Hrvoje Madiraca en Ante Pupačić, wat uiteindelijk zou leiden tot de oprichting van Paul Di’Anno’s Warhorse. De nummers Stop The War en The Doubt Within verschenen in 2022 al op een DVD single, waarvan de opbrengsten naar de operatie van Paul ging. Vorig jaar verscheen het zelfgetitelde Warhorse.

Als voorproef op het aankomende debuutalbum dat later dit jaar zal verschijnen, brengt de band nu de EP Stop The War uit, waarop de drie eerdere verschenen nummers gebundeld worden. Stop The War klinkt als een oprechte noodkreet voor de Oost-Europese situatie, waarbij het relatief recente oorlogsverleden van Kroatië ongetwijfeld mee zal spelen in de gedachten van de overige bandleden. Muzikaal klinkt het allemaal prima, maar helaas klinken de vocalen van Paul gruwelijk vals bij elke hoge uithaal die hij probeert.

Warhorse heeft een fijn rockend tempo, terwijl The Doubt Within een aardige jaren tachtig vibe met zich meebrengt. Zijn de vocalen van Paul goed? Nee, zeker niet, maar bij vlagen horen we wel de charme van vroeger erin terugkomen en het is toch ook wel prettig om Paul Di’Anno eindelijk weer een keer woorden te horen zingen in tegenstelling tot alle molestaties van Iron Maiden-klassiekers die het hij internet heeft laten vervuilen in de afgelopen jaren. Of zijn zang een volledig album een aangename luisterbeurt gaat opleveren? Daar heb ik sterk mijn twijfels bij. De die-hards die hem graag willen blijven steunen, zullen dit zeker doen, maar ik verwacht weinig lof van de casual luisteraar zonder de nostalgiebril.

Label:

BraveWords Records, 2024

Tracklisting:

  1. Stop The War
  2. Warhorse
  3. The Doubt Within

Line-up:

  • Paul Di’Anno – Zang
  • Hrvoje Madiraca – Gitaar
  • Ante Pupačić – Gitaar

Links: