Paul Di’Anno – Hell Over Waltrop (Live In Germany)

In de zomer van 2006 trad de oud zanger van Iron Maiden op een festival in Duitsland op met als begeleidingsband het eveneens Duitse Phantoms Of The Opera. Het optreden werd opgenomen door technicus en producer Thomas Mergler, maar bij thuiskomst vond hij de opnames qua kwaliteit beneden de maat. Twaalf jaar later kwam Mergler de opnames bij toeval tegen en met de hulp van moderne techniek wist hij ze toch op te poetsen. Dit verhaal en de, op zijn zachtst gezegd, discutabele live-reputatie van Paul Di’Anno, zorgen ervoor dat de cynicus in mij wakker wordt gemaakt.

Toegegeven: dit live-album klinkt goed. Alle instrumenten zijn goed te horen, de stem van Di’Anno ligt lekker in de mix en het publiek is op een beschaafde manier in het geluid gemixt. Een blik op de setlist verraad het: er zijn die dag vooral mensen naar het optreden gekomen voor de Iron Maiden-klassiekers. Deze worden dan ook netjes aan het begin en eind van de setlist gespeeld en daar tussenin komt materiaal uit de solocarrière van Di’Anno voorbij.

De begeleidingsband komt goed uit de verf op enkele missertjes na. Zo zit er een storende wah-pedaal in het kenmerkende melodietje van opener Prowler, worden de breaks in de Iron Maiden-nummers wat afgeraffeld en doen daarmee geen recht aan Clive Burr. Verder zijn de uitvoeringen van Remember Tomorrow en de Ramones-cover Blitzkrieg Bop  slordig. Beide gitaristen maken echter een hoop goed met hun spel. Vooral waar het de solo’s betreft (toch een belangrijke troef in de muziek van Iron Maiden) springen eruit. Het blijft dicht bij het origineel en waar ze afwijken doen ze dat met verve.

Di’ Anno zelf dan… Het is een publiek geheim dat hij sinds zijn vertrek uit Iron Maiden niet goed voor zichzelf heeft gezorgd en jarenlang drank- en cocaïnegebruik hebben hun tol geëist. In opener Prowler laat hij enkele stukken door het publiek zingen. Iets wat gedurende het optreden vaker zal gebeuren, vooral waar een hoge uithaal gepland staat. De man heeft echter wel humor als hij Murders In The Rue Morgue aankondigt door te verkondigen dat hij dat nummer ooit heeft gezongen met zijn vorige bandje The Spice Girls en bekend stond als Ugly Spice.

Ik vermoed dat Di’Anno vlak voor en tijdens het optreden de nodige alcoholische versnaperingen heeft genuttigd, want zijn vocale prestaties worden er niet beter op. Soms heeft hij het nodig zijn gruntstem op te zetten en de snellere passages zijn, zeker tegen het einde van het optreden, slecht verstaanbaar. En daarmee is de cynicus in mij niet in slaap gesust. Op het internet zijn filmpjes te vinden waar Di’Anno slechter presteert maar het niveau “acceptabel” wordt hier maar net gehaald. Om toch positief te eindigen: dit soort releases komt nog weleens in de cadeautjesmaand december uit. Het siert band, zanger en label ervoor te kiezen dat niet te doen en daarmee riekt dit album niet naar goedkope geldklopperij.

Label:

Metalville Records, 2020

Tracklisting:

 1. Prowler
 2. Murders In The Rue Morgue
 3. Impaler
 4. Remember Tomorrow
 5. Marshall Lokjaw
 6. The Living Dead
 7. The Beast Arises
 8. The Faith Healer
 9. The Phantom Of The Opera
 10. Transylvania
 11. Running Free
 12. Blitzkrieg Bop
 13. Sanctuary

Line-up:

 • Paul – Vocalen
 • Andy  – Gitaar
 • D.D. – Gitaar
 • Gonzo – Basgitaar
 • Dom – Drums

Links: