Patrón – Patrón

De frontman van Loading Data vond het tijd voor een solo album. Deze heet Patrón. De bandnaam moest dezelfde naam dragen. De muziek is volgens de band sexy, groovy, luid en zwaar. Voor dit project is een heel vat aan ervaren muzikanten opengetrokken. Het circus aan muzikanten past prima bij het circus qua muziek. Dit vliegt namelijk van hot naar her en doet feestig en relaxed aan. Ik hoor zelf Nick Cave terug op de vocalen, zij het wat minder dromerig.

De band is op zoek naar een fusie tussen jaren ’80 pop, jaren ’50 rock ‘n roll, The Rat Pack en fuzzy stoner. Lo verzorgt de baritone vocalen die hij cowboyachtig brengt, als een oude blueszanger in een verlaten woestijnstadje. Die vocalen staan op de voorgrond afgesteld, en het draait muzikaal om zijn inbreng. Muzikaal is het relaxed ingespeeld. Jump in the Fire brengt fuzzy rock in de Palm Desertstijl van Kyuss. In de refreinen wordt ingezet op de kracht van herhaling. Het drumwerk is dermate relaxed dat de band constant op het randje van nonchalance zit. De dwarse vocalen helpen bij dat plaatje. Een tekst als ‘I ain’t young anymore’ oftewel, ‘zo jong ben ik niet meer’, en ‘I’ve been a very bad boy’ zijn een mooie weergave van het gevoel dat de band oproept. Patrón roept een soort weemoedig verlangen naar het verleden aan. De ene keer gaat dat met geweld, de andere keer met melancholie, en een zucht naar vrijheid. Het is een album dat hetzelfde thema van een aantal verschillende invalshoeken bekijkt. Hierdoor blijft de plaat coherent klinken, maar is er genoeg afwisseling om de luisteraar geboeid te houden. In de nummers zelf wordt veelal ingezet op herhaling van thema’s en een ‘less is more’-benadering.

Een mooie stonerrock plaat, en voor een debuut is het natuurlijk zeer sterk. Wat wil je ook met al die getalenteerde muzikanten op de rol? Mocht je een ondragelijke drang hebben naar stonerrock met een lage mannenstem, dan kan je hier je ei zeker kwijt. Heb je zoiets van: ‘zo’n lage mannenstem hoeft van mij niet de hele tijd in mijn oren te jengelen’, dan moet je 1,5 meter afstand bewaren tot dit album. Luistertips: Room With a View, Very Bad Boy, Jump in the Fire, Seventeen

Score:

80/100

Label:

Klonosphere Records, 2020

Tracklisting:

1 – Room with a view
2 – Who do you dance for ?
3 – Very bad boy
4 – Jump in the fire
5 – The Maker
6 – Hold me tight
7 – Seventeen
8 – Around my neck
9 – Leave it all behind
10 – She Devil
11 – How to land

Line-up:

  • Lo aka Patrón – Vocalen, gitaar, keyboard
  • Joey Castillo – Drums
  • Nick Oliveri – Basgitaar
  • Aurélien Barbolosi – Gitaar
  • Alain Johannes – Basgitaar, gitaar, keyboard, vocalen
  • Barrett Martin – Drums
  • Monique St Walker – Vocalen
  • Aurelia – Vocalen

Link: