Paradox – Heresy II (End Of A Legend)

Het debuut van de Duitse thrashers van Paradox sloeg bij mij als puisterige puber destijds in als een bom. Dat ik daarin niet de enige was bewees de band middels een meer dan goed optreden op Dynamo Open Air in 1998. In 1990 kwam het tweede album  (Heresy) uit en Paradox werkte daarna aan een prima carrière.

In 2021 besloot de band oudgedienden Münzner en Blaha opnieuw in te lijven en ook Keller keerde terug naar het oude nest. In deze bezetting werd de opvolger van Heresy opgenomen. Met zijn 75 minuten op het eerste oog een hele zit. Dat dit in de praktijk erg meevalt, wordt gelukkig snel duidelijk. De ene na de andere kwaliteitsriff wordt op je afgevuurd en dit wordt gelardeerd met ingenieuze breaks en dito zanglijnen. Om het geheel af te maken is Heresy II (End Of A Legend) een conceptalbum over de kruistochten tegen de Catharen.

Het hele album klinkt erg consistent en dat komt niet louter door de teksten. In ieder nummer zit wel iets wat blijft hangen en zorgt er als geheel voor dat dit een erg interessant album is. Paradox heeft ervoor gekozen om een iets donkere productie aan te houden met veel ruimte voor beide gitaristen en een bassist die de riffs goed volgt. Het past bij de thematiek van het album en draagt bij aan de sfeer daarvan.

Heresy II (End Of A Legend) is een erg sterk album geworden. Op het debuut na misschien wel het sterkste uit het oeuvre van Paradox, maar dat zal ook van je persoonlijke smaak afhangen. Om er achter te komen of je het met me eens bent, zal je het album in zijn geheel moeten beluisteren en dat kan ik iedereen die van (Duitse) thrash houdt van harte aanbevelen!

Score:

92/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Escape From The Burning
 2. Mountains And Caves
 3. The Visitors
 4. Children Of A Virgin
 5. Journey Into Fear
 6. Burying A Treasure
 7. A Meeting Of Minds
 8. Priestly Vows
 9. Unholy Conspiracy
 10. Man Of Sorrow (Prologue)
 11. A Man Of Sorrow
 12. The Great Denial
 13. End Of A Legend

Line-up:

 • Charly Steinhauer – Zang, gitaar
 • Christian Münzner – Gitaar
 • Olly Keller – Basgitaar
 • Axel Blaha – Drums

Links: