Panychida – Říruřec – Dreisessel

De laatste keer dat deze Tsjechen een vermelding kregen op Zware Metalen dateert alweer van 2013, van het album Grief For An Idol en dat is natuurlijk keihard veel te lang geleden. Ook het meest recente volwaardige album, Gabreta Aeterna, ontsnapte aan onze aandacht. Wat een schande. Gelukkig pikken we terug in bij de meest recente release met name Říruřec – Dreisessel. Op deze vijftrack EP staan drie nummers die nog dateren van de opnamesessie van het vorige album, dus helemaal gemist hebben we die vorige plaat dan toch niet. Prokletí Christlova Dvora kreeg dan weer een opfrisbeurt en afsluiten doen de heren met een cover van Via Dolorosa van het Finse Impaled Nazarene. Collega Bart beschreef de muziek van deze Tsjechen, afkomstig uit de regio Pilzen, als paganmetal met een black- en heavymetalondertoon. Het bleek niet direct zijn kopje koffie te zijn.

Op behoorlijke blackmetalwijze opent deze korte EP. Bouře Les Ničící laat ons direct kennismaken met goed geproduceerde paganblack met een behoorlijk Skyforger-gevoel maar dan toch net weer wat bruter. Heerlijke rollende en denderende drumlijnen. Vergeet ook niet te luisteren naar de accentjes op de cymbalen en afdoende aandacht te schenken aan de baspartijen. Die dan weer lekker fluks de gitaren volgen, dan weer lekker donker en duister op de basisnoten blijven hangen. Bijzonder indrukwekkend eerste nummer! Ook het daaropvolgende zwarte bakje troost proeft meer dan aangenaam. Waarschijnlijk komt dit ook gewoon door het aangeboden vuile, ranzige soleerwerk. Het eerder typische paganwerk vind je dan weer terug vanaf Dřevo Pánům Příjmem, Lidu Obživou. Het zijn de typische (cleane- ) zanglijnen en de eerder episch, heroïsch overkomende gitaarleads die je hierbij helpen.

Tja, ik weet niet waar collega Bart tegenwoordig zijn warme dranken, beter gezegd, zijn koffie drinkt, maar misschien moeten we samen eens naar Tsjechië afreizen, beter nog naar Pilzen. Want wat de heren van Panychida hier laten horen, smaakt toch zeker naar meer.

Label:

Folter records, 2022

Tracklisting:

  1. Bouře Les Ničící
  2. Pustina
  3. Dřevo Pánům Příjmem, Lidu Obživou
  4. Prokletí Christlova Dvora
  5.  Via Dolorosa

Line-up:

  • Jakub Bayer – Drum
  • Talic – Bas
  • Vlcák – Zang
  • Honza Vanek – Gitaar
  • Mira Sinnarel Lavická – Gitaar

Links: