Pantokrator – Marching Out Of Babylon

Pantokrator is een samenvoeging van de Griekse woorden “alles” en “heerser” en is daarmee een aanduiding voor God waarbij benadrukt wordt dat Hij almachtig en universeel is. Zoveel leert ons althans Wikipedia. Het zal hier toch warempel niet gaan over een stel metalfans die het licht hebben gezien? Uit de titel van dit album valt af te leiden dat men weg marcheert uit Babylon (= de poort van God) en Hem daarmee feitelijk de rug toekeert.  Hoe zit het nu eigenlijk? Zonder bijgeleverd tekstboekje en online weinig info (omdat het album twee weken voor de releasedatum binnen is) is het lastig duiden…

Muzikaal dan: in de bijgeleverde biografie wordt gerefereerd aan In Flames en At The Gates. Zeker, daar zijn raakvlakken mee. Elk nummer bevat een perfectie combinatie van agressie en melodie welke genoemde bands tot in de perfectie hebben weten te combineren. Wat de schrijver van deze biografie echter is vergeten te vermelden is dat er nog een belangrijke invloed aanwezig is: Behemoth. Met name waar het de sfeer, onverwachte tempowisselingen en riffs betreft is deze band van grote invloed geweest op Pantokrator.

Het duurde liefst zes jaren voordat het vierde album van deze Zweden wordt uitgebracht. Hoe anders zag het leven er toen uit: van Covid19 had nog niemand gehoord, we zijn inmiddels drie Amerikaanse presidenten verder en Lemmy Kilmister was nog onder ons. Wat niet veranderd is, is de kwaliteit die Pantokrator ons brengt. Vanaf opener Day Of Wrath vliegen de riffs en tempowisselingen je om de oren waarbij de band in technisch opzicht weinig onder doet voor genregenoten Nile. Op het eerste gehoor is het allemaal wat moeilijk te volgen en springt het vijftal van de hak-op-de-tak maar na meerdere luisterbeurten valt het op dat er wel degelijk is nagedacht over de overgangen en wordt het zelfs enigszins logisch.

Pantokrator maakt a-typische Zweedse death metal om meerdere redenen. Ten eerste wordt er geen gebruik gemaakt van de typerende HM2 sound. Daarvoor klinkt het geluid weliswaar helderder maar niet minder in-je-bek. Ten tweede wordt er sporadisch gebruik gemaakt van cleane zang. In Wedlock en het outro van het afsluitende Phoenix Rising wordt dit op een krachtige manier neergezet en past het goed in het gehele plaatje. Ten derde sijpelt er qua sfeer een black metal-feel door de muziek heen. Denk aan de feel die het al genoemde Behemoth oproept in haar muziek en je komt in de richting.

Kortom: kwaliteitsdeathmetal met wat black-invloeden. Pantokrator levert met Marching Out Of Babylon een sterk album af. Het verveelt geen seconde en bevat genoeg sterke composities om tot het einde te boeien. Aanrader van de maand!

Score:

87/100

Label:

Nordic Mission, 2021

Tracklisting:

 1. Day Of Wrath
 2. Wedlock
 3. Crossroads
 4. Marching out Of Babylon
 5. The Last Cheek
 6. Hidden Deep
 7. We The People
 8. Phoenix Rising

Line-up:

 • Karl Walfridsson – Zang
 • Mattias Johansson – Gitaar
 • Johnathan Jansson – Gitaar
 • Jonas Wallinder – Basgitaar
 • Ricke Gustaffson – Drums

Links: