Pantheist – Seeking Infinity

Pantheist. Geen idee waar de thuishaven tegenwoordig is van de band. België, Griekenland, Groot-Brittannië… Het past eigenlijk wel bij het verdwaalde en verloren gelopen karakter van deze band. De funeral doom van dit gezelschap was vanaf het prille begin (2000) dusdanig sterk dat het zelf een plaats kreeg bij Firebox/Firedoom, een legendarisch lusthof voor doomfanaten dat bijna uitsluitend Scandinavische bands promootte. Bijzonder productief was de band rond Kostas Panagiotou de laatste jaren niet, en ook nu is er behoorlijk geschoven in de line-up. Zo werd onder andere Daniel Neagoe (Clouds, Eye of Solitude, Bereft of Light) aangetrokken. Deze keer als drummer.

 

De vierde plaat van Pantheist is geen pure funeral doom meer. Ik weet niet of dat een trend is die zich de laatste jaren doorgezet heeft bij deze band, maar het is een feit. Misschien heeft het te maken met de ledenwissels, misschien is het een kwestie van evolutie en het willen laten horen van technisch inzicht en progressieve kwaliteiten. Naast de gekende sacrale en rituele elementen (ook nu weer in het artwork) en de begeesterende ambient, paganeske vibes en funeralsferen komen de langgerekte velden vol melancholie en metalen kruistochten tegen de eindigheid en de oneindige zoektocht tussen alles en niets, in het donker, zonder zaklamp.

Seeking Infinity is een diepgewortelde doomboom met verschillende doomstronken, die reiken van aardse Lost Paradise tot astrale Tiamat, met een overtreffende traagheid die de tijd herdefinieert tot een zintuiglijke ervaring. Eén die je de zinloosheid van je dagelijkse leven even doet vergeten, door je actief in contact te brengen met het tempo, de muziek en teksten die gaan over hen die zich dezelfde vragen stelden en ervaringen opzochten. Een uur lang duurt het, deze seance vol regressieve transcendentie. Om vervolgens recht te staan en je boterhammetjes netjes in je brooddoos te stoppen. Want morgen gaan we gewoon weer werken.

Score:

83/100

Label:

Melancholic Realm Productions, 2018

Tracklisting:

  1. Eye of the Universe
  2. Control and Fire
  3. 500 B.C. to 30 A.D. – The Enlightened Ones
  4. 1453: An Empire Crumbles
  5. Emergence
  6. Seeking Infinity, Reaching Eternity

Line-up:

  • Kostas Panagiotou – Keel, keyboards
  • Aleksej Obradović – Bas
  • Frank Allain – Gitaar
  • Dan – Drums

Links: