Pandemonium – Misanthropy

Pandemonium – Misanthropy
Pagan Records, 2012

Polen, een land waar death metal hoog staat aangeschreven, is ook de herkomst van dit gezelschap van Pandemonium. Trouw naar de roots van het land brengen ze met Misanthropy een vierde langspeler op de markt die inpikt op het genre, maar dan wel een pak vuiler dan we gewoon zijn. ‘Satanic dark metal’ noemt Pandemonium de stijl die ze brengen.

Het herbergt duidelijk wat Scandinavische black metal-kracht en melancholie. Bij vuiligheid mag je denken richting Khold, enkel heel wat bassiger en op death metal-schaal gebracht. Toch treedt hier en daar het gevoel naar voren dat doet denken aan het oudere werk van Shining, vooral ook door de gortige strot van Paul die overal doorheen vloeit. Dat vocale accent maakt Pandemonium tot wat het is en moet zijn: vuil, met een strakke drumbasis en repetitieve gitaarbasis, maar met een hutsepot aan effecten op de stem en dan nog eens op chaotische wijze aangebracht. Hoogtepunten van deze plaat zijn dan de nummers die wellicht nog het moeilijkst te verteren zijn: op Stones Are Eternal en Misanthropy verschijnt interactie met een gastzangeres. Apart en smaakmakend, maar bovenal erg ijzig.

Deze Misanthropy is er eentje die wat luisterbeurten dient te krijgen. Het is zo’n plaat waar je aanvankelijk het bos door de bomen niet ziet, maar naarmate je de weg leert kennen pas merkt hoe ziekelijk mooi de structuur ervan is.

Tracklisting:

Pandemonium - Misanthropy

 1. The Black Forest
 2. God Delusion
 3. Necro Judas
 4. Stones Are Eternal
 5. Avant-Garde Underground
 6. Everlasting Opposition
 7. Only The Dead Will See The End of War
 8. Misanthropy

Line-up:

 • Michael – Bass
 • Szymon – Drums
 • Mark – Guitars
 • Paul – Vocals, Guitars
 • Khorzon – Keyboards, Samples

Links: