Pandemonium – Devilri

Pandemonium – Devilri
Old Temple, 2014

Pandemonium draait al mee sinds 1989. De band veranderde zijn naam in 1995 in Domain om die in 2004 weer om te dopen tot de oorspronkelijke naam. Uit die eerste periode als Pandemonium stamt deze heruitgave. Devilri was hun tweede demo en die maakte in de jonge Poolse scene behoorlijk indruk. Buiten de landsgrenzen was de naambekendheid een stuk minder, maar de demo vond via tapetrading toch zijn weg naar de Lage Landen. Nu is er dus een heruitgave van het semi-legendarische Devilri.

Zwaar beïnvloed door illustere acts als Celtic Frost (en dus ook Hellhammer) en vooral Samael krijgen we zeven songs voor de kiezen die ook voor die tijd behoorlijk goed klonken. Duistere riffs, verwrongen zang en af en toe dreigende keyboards zorgden samen voor een sound die anno 2015 misschien geen hoofden doet draaien, maar destijds was dit “the real deal”.

Devilri is er meer voor de fan van toen, dan voor de fan van nu; zo stel ik mij dat tenminste voor. Het is een momentopname uit een tijd waarin demo’s en platen een zekere sfeer uitademden die tegenwoordig nauwelijks nog te bewerkstelligen is. Alleen daarom is deze heruitgave meer dan gerechtvaardigd.

Als bonus krijgen we nog een oefenruimteopname uit 1990 en een stel matig tot redelijk klinkende liveopnames uit 1991.

Tracklisting:Pandemonium - Devilri

 1. Dark Winds
 2. Hagia Sophia
 3. Sunless Domain
 4. Unholy Existence
 5. Devilri
 6. Might Of The Gods
 7. Memories
 8. Hagia Sophia
 9. Unholy Existence
 10. Into the Pentagram (Samael Cover)
 11. Might of the Godz
 12. Memories
 13. Sunless Domain
 14. Unholy Existence
 15. Into the Pentagram
 16. Hagia Sophia
 17. Migh of the Gods

Line-up:

 • Paul – Zang, gitaar
 • Simon – Bas
 • Peter – Drums

Links: