Paganland – Wind Of Freedom

Paganland – Wind of Change
Svarga Music, 2013

Als er één genre is dat meer wildgroei kent dan een gemiddelde tumor dan is het wel folk metal. Bands als Eluveitie, Korpiklaani, Finntroll en voor mijn part Heidevolk bewezen al wat de mogelijkheden en de kwaliteiten zijn van dat genre. Maar al te vaak is het toch de verzamelnaam voor een hoop pseudo-historisch gezwam met herdersfluitjes op de achtergrond en grootse epische benaderingen van feiten die ze in het volgende dorp vaak niet eens gemerkt hebben. Een kolfje naar de hand van vele oosterburen lijkt het wel.

Het Oekraïense Paganland deed er vijftien jaar over om deze Wind of Freedom te baren, en een écht mooi kindje is het niet geworden. Eerder een klein gebocheld foetusje met spastische trekjes en een constante aanval van migraine. De nummers kan je omschrijven als hoofdstukjes uit de rijke Oekraïense geschiedenis die telkens dezelfde opbouw hebben meegekregen. In alle nummers krijg je eerst een intro, behalve in het eerste, want dat is zélf de intro. Humoristen zijn het wel, die schalkse Oekraïners. Buiten waanzinnig op de zenuwen werken, dragen die openingsstukjes geen moer bij tot de rest van de songs. Als het nummer dan eindelijk begint maken zeer eigenaardige fysische processen zich van je meester. Dat ligt geheel aan het feit dat iemand in het gezelschap heeft besloten dat overal een synthesizer bij betrokken moet worden. Tot daaraan toe, maar het moet een Oostblokmodel met inburgeringsangst zijn dat ze hebben gebruikt, want wát klinkt dat ding hemeltergend. Denk daarbij aan veel te schel afgestemde drums en de onvermijdelijke fluitsolo’s die af en toe opduiken en je hebt een beeld. Het meest beangstigend vind ik dan nog de zang. Van heel af en toe een grunt tot cleane, afstandelijke en af en toe valse vocalen. In het eerste nummer komen daar dan nog heel de tijd ‘heeja-hooja’-gezangen tussen. Letterlijk, no joke! Matrozen met scheurbuik in het terminale stadium.

Hier wordt niemand warm of koud van. Eerder ongesteld, vrees ik. Wie dit soort gebral wil horen kan maar beter even informeren naar het adres van die havenkroeg vol Russische zeelui. Daar heb je hetzelfde geleuter, met slechts één verschil. Dààr is wél sfeer.

Tracklisting:
Paganland - Wind of Freedom

 1. Wheel Of Eternity
 2. Shadows Of The Past
 3. Power Of Spirit
 4. Chomohora
 5. Podolyanka
 6. Night Forest
 7. Fogs And Twilights
 8. Wind Of Freedom

Line-up:

 • Volodymy – Vocals
 • Vladislav – Guitars
 • Ruen – Keyborads
 • Stanislav – Bass
 • Yor – Drums

Links: