Paganizer – Promoting Total Death (re-release)

Rogga Johansson brengt niet alleen veel platen uit (de teller staat inmiddels op meer dan honderd releases) maar zijn releases worden kennelijk ook nog eens vaak uitgebracht. Dit tweede album van Paganizer, oorspronkelijk in 2001 uitgegeven, is bijvoorbeeld in 2009 al eens in een nieuwe master digitaal gereleased door Vic Records. En eerder dit jaar was het album in een uitgave van Soulseller Records (als we het goed zien) voor het eerst op vinyl verkrijgbaar. Nu komt Vic Records dan met een nieuwe versie op cd. Vraag creëert aanbod zullen we maar zeggen en in het geval van Promoting Total Death is die vraag meer dan terecht.

Want waar er over bandleider Johansson nog wel eens twee kampen lijken te bestaan – sommigen waarderen bijna alles wat de man uitbrengt, anderen vinden dat de kwaliteit wel eens onder de kwantiteit lijdt – is Promoting Total Death een kwalitatief prima album vol felle Zweedse deathmetal naar voorbeeld van de (eerste) platen van Entombed, Dismember en Grave. Tweede track Brutal Way To Die lijkt aan het einde zelfs een directe verwijzing naar Morbid Way To Die van laatstgenoemde band te bevatten.

Nodeloos te zeggen (maar we doen het toch maar even) dat er zwaar gebruik wordt gemaakt van het Boss HM-2 pedaal om dat gruwelijk fijne zagende gitaargeluid te krijgen. De drums tikken straf door, de riffs zijn herkenbaar en de grunts zijn ruig en soms gedubbeld, waarmee het geheel toch iets van een eigen geluid krijgt. Ook al omdat de echt geniale melodieën van (bijvoorbeeld) het debuut van Entombed hier niet aanwezig zijn. Men kiest eerder voor lomp geweld maar daar zul je ons nooit over horen klagen.

Overigens kent deze cd-versie dezelfde twee bonustracks als de digitale geremasterde release van 2009: Skinned en Bloodneed waarmee het album op net geen 38 minuten afklokt. Beide nummers klinken iets minder goed geproduceerd (ietwat dof) maar passen overigens perfect in het straatje van de andere tracks.

Al met al een interessante release voor de old school deathmetalfan die deze nog niet in de kast heeft staan.

Label:

Vic Records, 2018

Tracklisting:

 1. Promoting Total Death
 2. Brutal Way To Die
 3. Only Ashes Remain
 4. 16 Second Massacre
 5. At War
 6. All Hope Is Dead
 7. Cyclone Of Human Atrocity
 8. Life Slips Away
 9. Pain Has A Face
 10. Skinned (bonus)
 11. Bloodneed (bonus)

Line-up:

 • Rogga Johansson – Vocalen
 • Mattias Fiebig – Drums
 • Jocke Diener – Bas
 • Andreas ‘Dea’ Carlsson – Gitaar
 • F. Petterson – Gitaar

Links: