Paddy And The Rats – From Wasteland To Wonderland

Ik heb collega’s die kwijlend neervallen voor bands die de hele tijd vage ritmes en onverwachte noten spelen. Of zij blij worden van de nieuwe Paddy And The Rats valt te betwijfelen. Bereid je voor op goudeerlijke Ierse piratenmetal met meezingers, rockers en ballads met doedelzakken. De band komt uit Hongarije, maar heeft blijkbaar een hart voor Ierse folkmuziek. Pubmuziek en punkrock schudden elkaar de hand op From Wasteland To Wonderland zonder dat de band al te rock-‘n-roll wordt.

Deze nieuwe Paddy And The Rats is een aardig plaatje geworden. De eerste paar liedjes leggen de lat heel hoog. Zo hoog dat Paddy And The Rats die lat niet zo hoog kan houden gedurende het gehele album. Het is genieten, wanneer de band echt pakkende deuntjes vindt en Paddy zijn buitengewoon prettige stemgeluid verhuurt aan ‘kitschy’ teksten.

De pareltjes liggen gelijk voor het oprapen. Ship Will Sail heeft zo’n vrolijke zeemanscadans dat je deze track helemaal grijs kan draaien zonder dat hij verveelt. Party Like A Pirate is een twijfelaar. Catchy is het zeker, maar het is wel heel erg ABBA. After The Rain bouwt op met doedelzakken en voegt telkens wat meer lagen toe. Het pre-refrein vind ik persoonlijk het beste, omdat het refrein zelf een soort Electronic Dance Music op de doedelzak wordt. “Keltische” invloeden noemen ze dat. Paddy gooit er een paar extra dramatische zanglijnen tegenaan en dat misstaat hem eigenlijk nooit. Northern Lights klinkt als een après ski-hit, inclusief memorabel lalrefrein.

Is het al klaar? Neen. Matadora volgt nog met wederom een fout kroegrefrein, inclusief castagnetten en ‘mi amor’. De zeemansballade Standing in the Storm biedt wat meer ‘down tempo’ melancholie. Everybody Get Up is wel heel goedkope punkrock, waarbij het refrein een beetje tegenvalt qua meligheid vergeleken met de intro. Hometown Kid, Heartbreaker en Rumble Outta Here zijn nog meer gezellige Ierse pubmuziekjes, die helaas niet echt echt pakken. Een trio niemendalletjes. The Last Hunt met zijn klassieke opbouw heeft een beetje een saaie ontknoping, die wat teveel aan de oppervlakte blijft. Wonderland is een overbodige ballad en daarmee zijn we aan het einde van het album.

Ik heb er al heel wat luisterbeurten opzitten. Je begint aan het album omdat er echt een paar oorwurmen op staan. Gaandeweg wordt het gezelliger en net een tikkeltje minder interessant. De enige manier om dit album goed te luisteren is door nuchter te beginnen en dronken te eindigen. Gezien het enthousiasme en de krakertjes op dit album moet dat voor de liefhebbers van deze piratenpunk geen probleem vormen. “From Wonder To Wasted” was alleen een betere titel geweest.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Wasteland
 2. Ship Will Sail
 3. Party Like a Pirate
 4. After the Rain
 5. Northern Lights
 6. Matadora
 7. Standing in the Storm
 8. Everybody Get Up
 9. Hometown Kid
 10. Heartbreaker
 11. Rumble Outta Here
 12. The Last Hunt
 13. Wonderland

Line-up:

 • Paddy O’Reilly – gitaar
 • Sam McKenzie – Viool, doedelzak, banjo, fluit
 • Bernie Bellamy – Accordeon, vocalen
 • Joey MacOnkay – Gitaar, vocalen
 • Vince Murphy – Basgitaar, vocalen
 • Seamus Conelly – Drums

Links: