P.H.O.B.O.S. – Phlogiston Catharsis

In 2014 leerde ik het Franse P.H.O.B.O.S. kennen dankzij de split met het Franse Blut Aus Nord, genaamd Triunity. Een uiterst sterk werkstuk, met monumentale nummers van beide bands. Daardoor kwam het Franse P.H.O.B.O.S. pas echt in het vizier. Ze bestaan namelijk al sinds 2002 en brengen met Phlogiston Catharsis hun vierde langspeler uit.


Phlogiston Catharsis bestaat opnieuw uit vrij experimentele industrial doom, met een blackmetalrand. De gitaren zijn vaak vervormd, nog vaker lomp en laaggestemd en vooral bijzonder verontrustend. Vocaal en qua songstructuren is het een zinnespel tussen Godflesh en Terra Tenebrosa, twee namen die ik niet zomaar te pas en te onpas gebruik in reviews. De Blut Aus Nord link is er nog steeds – gedeeltelijk – ook al dwaalt P.H.O.B.O.S. wat weg van het occulte en esoterische en grijpt het bruut aardse klanken aan in zijn afdaling in de spelonken der industriële doom/sludge.Vocaal is het een soort van boze Satyr die je te horen krijgt (denk Volcano).

Phlogiston Catharsisis een zeer uitdagend album geworden, eentje dat zeker naar industrialnormen avontuurlijk is. In Frankrijk lijkt er al langer dan vandaag een Godflesh-religie te zijn gekomen na Streetcleaner en die volgelingen brengen steeds meer en meer interessante dingen uit. Dit is er zeker eentje van.

Score:

81/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2018

Tracklisting:

  1.  Biomorphorror
  2. Igneous Tephrapotheosis
  3. Zam Alien Canyons
  4. Aurora Sulphura
  5. Neurasthen Logorrh
  6. Taqiyah Rhyzom
  7. Aljannashid
  8. Smothered in Scoria

Line-up:

  • Frédéric Sacri

Links: