Ovtsider – A Necessary End

“Hardcore zwaargewichten uit Adelaide brengen een nieuwe EP”, stelt de informatie bij deze EP. Ik dus gelijk met de handen in het haar: wat heb ik gemist? Blijkt dat deze vier snuiters net twee singles hebben uitgebracht sinds 2018 en nu een EP met twee liedjes. Het arbeidsethos van een slak die meedoet aan het wereldrecord uit je neus vreten. De term ‘zwaargewichten’ klinkt ook behoorlijk voorbarig met zo’n slap C.V.

Ovtsider maakt eenvoudige no-nonsense hardcore. De EP begint met Disgust dat in feite niets anders is dan een wat uit de hand gelopen breakdown. De cymbalen liggen lekker knisperend in de mix, en het klinkt allemaal vrij modern. Omdat er alleen weinig technische hoogstandjes te bekennen zijn komt het niet helemaal lekker uit de verf. Wat is de bedoeling? Het is niet technisch en gepolijst genoeg om echt modern te zijn. Echt smerig is het aan de andere kant ook niet. In plaats van echt goed smerig te worden is A Necessary End hetzelfde als je kontje net boven een plas met water houden. Je wordt net niet nat. Zo word ook ik hier niet nat van. Er is geen opbouw, het lijkt een soort knipsel uit een ander liedje.

Decay begint alsof we Linkin Park spreken. De vocalist hakt daarna lekker de hardcore miserie erin, met zijn vreemd geproduceerde vocalen. Na deze korte opbouw blijft de band nog langer hangen in een brug. Een paar acapella’s en dan weer een opbouw die nergens uitkomt. Het klinkt allemaal zo ontzettend weinig geïnspireerd en gekaderd. Echt boos wordt het ook nergens. Decay eindigt vervolgens met een breakdown die klinkt als deathcore.

Een heel generiek plaatje van deze zelfbenoemde zwaargewichten. Het is hardcore volgens het boekje die nergens onderscheidend wordt. Dit is een EP die dertien-in-een-dozijn heeft uitgevonden. Je kan het leuk oppoetsen met een lick hier, een te modern klinkende productie daar, maar het blijft niet meer dan ‘doorsnee’ onder dat laagje vernis. Het lijkt heel wat, maar het is niks. A Necessary End mag van mij het definitieve einde zijn, ik voel er niks bij.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Disgust
  2. Decay

Line-up:

  • Ovtsider – Alles

Links: