Overpower – Greatness Within

Overpower – Greatness Within
Geenger Records, 2014

Het Kroatische vlaggetje had ik nog niet op mijn denkbeeldige wereldkaart staan als het gaat om landen waar door mij gerecenseerde acts hun oorsprong vinden. Nu wel. Overpower komt namelijk uit Zagreb en brengt zijn debuut op het eveneens Kroatische label Geenger Records. Greatness Within is dan wel niet zo groots als de titel pretendeert, maar dit debuut kan er zeker mee door.

Overpower bestaat uit vier jonge mannen die behoorlijk zijn beïnvloed door een band als Pantera. Greatness Within staat dan ook bol van riffs en ritmes die van de Texanen hadden kunnen zijn. Wel ontbreekt de furiositeit. Overpower gooit het over de meer melodieuze hoek. Greatness Withinals geheel sluit dan ook meer aan bij een band als Disturbed. Zanger Frane heeft een wat kleurloze brul, maar de cleane stukken zijn prima en brengen afwisseling in de wat eenvormige songs.

Iets meer dan een half uur klokt deze plaat. En dat is wat mij betreft wel genoeg. Potentie heeft de band zeker, een vet geluid op een eerste album ook, maar de echt memorabele nummers ontbreken nog. Nu Disturbed in de ijskast staat kunnen liefhebbers van riffgeoriënteerde metal met emotionele uitbarstingen hun heil wellicht bij Overpower zoeken.

Tracklisting:
overpower

 1. Paid Trip to Nightmare
 2. Final Laughter
 3. Conqueror
 4. Life in a Lie
 5. Greatness Within
 6. Roulette
 7. Monster
 8. Outro

Line-up:

 • David Vukuši? – bas
 • Hrvoje Dizdar – drums
 • Daniel Badanjak – gitaar, zang
 • Frane Vel?i? – zang

Links: