Overlord – Overlord

Er is niet veel voor nodig om mij nieuwsgierig te maken voor nieuwe hardcore uit België. Als het dan ook nog een nieuw project van voormalig bandleden van onder andere The Setup, Diablo Blvd. en Loud Love betreft ga ik er goed voor zitten. Overlord heeft de tijd genomen dit album ter wereld te brengen. De reden daarvoor is uw recensent onbekend. De eerste releases stammen uit 2011 (demo) en een split met Get It Done in 2013. Op Re-Ignition Records uit België brengt deze vierkoppige formatie zijn eerste album eveneens genaamd Overlord uit.

Na de eerste seconden op The Throne is het wel duidelijk dat de band er zin in heeft. Direct vallen de volle zware sound met een melodische ondertoon en bijzonder prettige vocals op. The Devil’s Whisper, mijn favoriete nummer op dit album, moet live een genot zijn om mee te schreeuwen. De catchy riffs zullen vele hoofden laten meebewegen onder degene die tijdens een live optreden wel kunnen stilstaan. Dogs of War klinkt weliswaar een stuk minder catchy, maar bevat wel een stevige breakdown om het geheel af te sluiten.

Death Trap leunt qua gevoel en sound dan wel een stuk meer op The Setup, maar voor één nummertje is dat natuurlijk verder geen probleem. Vanaf hier zakt het enthousiasme van de band niet in, maar de inspiratie had wellicht last van een dipje. Er zijn weinig echte hoogtepunten te vermelden, maar slecht is het nooit.
Hollywood Hedonism is wel een nummer dat wat mij betreft tot één van de beste van het album hoort. De band slaagt er hier wederom goed in een catchy maar toch harde sound ten gehore te brengen. Met Zodiac komt er een einde aan zevenentwintig minuten Belgische hardcore.

Op de kwaliteit van deze release is weinig aan te merken. Alles past erg goed bij elkaar, het klinkt als één geheel en de productie is ruim voldoende. Toch is er iets waardoor ik twijfel om dit album een hoger cijfer te geven. Wellicht omdat ik niet automatisch mijn aandacht bij het album kan houden. Ben jij echter een fan van The Setup? Dan is dit sowieso een band voor jouw en trek je niets van mijn opmerking aan. Ook fans van bijvoorbeeld Redemption Denied of Born From Pain zullen niet snel teleurgesteld in deze nieuwe toevoeging aan de inmiddels indrukwekkende Belgische hardcore catalogus.

Score:

70/100

Label:

Re-Ignition Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Throne
 2. Severed Parts
 3. The Devil’s Whisper
 4. Dogs Of War
 5. Death Trap
 6. Leo II, Heart Of Darkness
 7. Eulogy
 8. Wolves
 9. Hollywood Hedonism
 10. Zodiac

Line-up:

 • Dries Olemans – Zang
 • Serch Carriere – Drums
 • Andries Beckers – Gitaar
 • Thomas Swalens – Bass

Links: