Overkill – Scorched

Opgericht in 1980 brengt Overkill nu album nummer twintig. Met vier jaar en circa twee maanden tussen dit album en het vorige is dit de langste tijd ooit tussen twee Overkill-albums. Eens luisteren of Scorched, want zo heet dit nieuwe album, het wachten waard is.

Iedereen en zijn moeder die zichzelf metalhead noemt, weet natuurlijk wie Overkill is en wat je mag verwachten van de Amerikanen. Nu kan ik hier gaan zeggen dat de band zich helemaal opnieuw uitgevonden heeft en een compleet nieuwe sound aangemeten heeft maar we weten allemaal dat dat dikke onzin is. De stem van Bobby Blitz klinkt nog steeds zo rauw dat de fotografen op de redactie hem willen bewerken in hun fotobewerkingsprogramma’s. De gitaarsolo’s en shreds zijn duidelijk Overkill: snel en furieus. De ritmesectie staat ook als een huis.

Zijn er negatieve punten te noemen over Scorched? Nou… Het typische Overkill-geluid kennen we allemaal al dik veertig jaar. Overkill mag in een rijtje met Mötorhead en AC/DC van bands die een duidelijk herkenbaar eigen geluid hebben. Of dat een nadeel is, laat ik aan jouw eigen perceptie over.

Een slecht Overkill-album bestaat simpelweg niet. Scorched zal naar alle waarschijnlijkheid niet worden beschouwd als het beste wat Overkill ooit heeft gemaakt, maar de band heeft onder andere met nummers als The Surgeon, Wicked Place en het titelnummer wel enkele leuke toevoegingen aan zijn repertoire weten toe te voegen. Ik ben benieuwd welke nummers er live gespeeld zullen worden. Op de dag van release kun je daar in ieder geval in Zwolle achter komen!

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. Scorched
 2. Goin’ Home
 3. The Surgeon
 4. Twist Of The Wick
 5. Wicked Place
 6. Won’t Be Coming Back
 7. Fever
 8. Harder They Fall
 9. Know Her Name
 10. Bag o’ Bones

Line-up:

 • Bobby “Blitz” Ellsworth – Zang
 • Dave Linsk – Gitaar
 • Derek Tailer – Gitaar
 • D.D. Verni – Basgitaar
 • Jason Bittner – Drums

Links: