Overdrivers – Rock Out!

Quizvraag: aan welke band moet je automatisch denken als ik groepsnamen opsom als KrokusAirbourneRhino Bucket of Bullet? Antwoord: aan AC/DC natuurlijk, want daar gaat het geluid van al die bands wel heel sterk naartoe. Wel, aan dat lijstje mag je gerust het Franse kwartet Overdrivers toevoegen. 

Overdrivers is een nog relatief jonge band (gestart in 2015) maar heeft toch al twee albums op zijn actief: Rockin’ Hell uit 2016 en She’s On Her Period uit 2018. Beide uitgebracht onder Australische vlag, toch niet zo vanzelfsprekend voor een Franse band. Dat het er tekstueel weinig subtiel aan toe gaat bewijst die tweede albumtitel zelf, of nummers als The Best Blowjob In History of Show Your Boobies. Het lijkt Steel Panther wel op dat vlak. 

Ondertussen is Overdrivers weer sant in eigen land. Zoals zovelen wilde de band de wereld verder veroveren maar daar stak Covid19 een ferme stok voor. Een voorzichtige herstart wordt het nu met deze drie nummers tellende EP Rock Out!, uitgebracht via Rock Of Angels Records. De platenmaatschappij bezorgde ons eerst de mp3’s ter review, maar een bitrate van 128 Kb/s is toch maar flauw om de klankkwaliteit goed te laten beoordelen. Gelukkig kregen we achteraf de CD zelf ook, wat het beoordelen toch veel handiger maakt. 

Als je een soort AC/DC-kloon wilt zijn, is het handig dat de zang ook die specifieke kenmerken draagt. Dat is zeker het geval. Zanger Adrien ‘Le Boucher’ Desquirez (hij blijkt effectief slager geweest te zijn) is een boom van een vent, maar gezegend met een vrij hoog stemmetje dat ergens tussen Bon Scott en Brian Johnson zweeft. Zeg maar 75 % Bon Scott en 25% Brian Johnson. Maar wel een stuk minder krachtig, wat je zeker merkt als je op YouTube eens een livenummer opsnort. Gitarist Anthony Clay heeft wel wat Angus-maniertjes maar die blijven bescheiden. 

Op de eerste twee albums deed Overdrivers erg goed zijn best om zoveel mogelijk als AC/DC te klinken, met succes. En ze zijn expert in synchroon headbangen, zo blijkt uit zowat elke video die je op YouTube tegenkomt. Op deze Rock Out! wijkt de band toch licht af van dat geluid. Het is wat gepolijster geworden, minder bluesy, de riffs zijn geen kopieën meer. Al blijft de stijl wel bewaard, zeker in Factory is die nog goed herkenbaar.  

Zo verschuift Overdrivers toch wat van het kamp van AC/DC-kloon naar het segment van vlotte, stampende, eenvoudige rocknummers. You cheated on me klinkt als een bende flink uptempo glamrockers. Forever young zou ik in de categorie “cheasy” plaatsen, bijna lichtjes melig. Leuke nummers die vlot in het oor liggen en uitnodigen tot meezingen hoor, maar in vergelijking met hun look en eerdere werk wat te braaf en gladjes. Want hoe vettiger, hoe prettiger, nietwaar? 

Overdrivers

Score:

79/100

Label:

Rock Of Angels Records, 2021

Tracklisting:

  1. You Cheated On Me 
  2. Factory 
  3. Forever Young  

Line-up:

  • Adrien Desquirez – Vocalen, gitaar  
  • Anthony Clay – Gitaar, vocalen  
  • Sébastien Lorquet – Basgitaar 
  • Florian Morgano – Drums

Links: