Over The Under – Red Album

Je band Over the Under noemen en dan vervolgens één van je nummers de titel Down meegeven. Je zou zeggen dat het dan niet moeilijk is om te raden waar de mannen de mosterd vandaan halen. Toch klinken deze heren niet als de zwaargewichten uit New Orleans. Over the Under maakt een veel vreemdere mengeling van southern rock waarbij er regelmatig verrassende invloeden om de hoek komen kijken.

Over the Under is een buitengewoon actief trio uit Polen. Enkele jaren geleden had deze band zichzelf een uitdaging gesteld: honderd concerten in honderd dagen. Als een DIY-band is dat best een uitdagende klus. Maar het is de mannen gelukt, een prestatie waar ze met trots op terug kunnen kijken. Tijdens die slopende tour is ook de basis gelegd voor het album dat nu uitkomt, toepasselijk Red Album getiteld. De Polen gaan overigens iets verder dan het gelijknamige album van Baroness: hier geen rood-tinten in een art nouveau schilderij, maar slechts een groot rood vlak. Nou ja, het dekt de lading van de titel in ieder geval wel.

In de basis speelt Over the Under groovende rock & roll, waar zoals gezegd best verrassende invloeden naar boven komen drijven. Soms geslaagd, soms komt het wat misplaatst over. Opener Red bijvoorbeeld. In de eerste minuten krijgt de band een klassieke koorbegeleiding dat meezingt op het ritme van de drums. Deze keert later in het nummer nog eens terug. Hoewel best leuk om te horen dient het het nummer niet echt, omdat de rest van het nummer gewoon een stampende track is die me qua zang en riffwerk wel aan Twitching Tongues doet denken. In Awake klinkt dan weer een Rage Against the Machine riff en in Bida krijg je ineens Balkan-invloeden over je heen gestort. De muzikale invloeden zijn divers, maar het is wel erg veel.

Dit vind ik ook wel de essentie van Over the Under. Het klinkt alsof de band veel spelplezier heeft, alleen worden er nog te veel ideeën in de nummers gepropt. Ook de richting die Over the Under op wil, lijkt niet altijd duidelijk. Ik waardeer het wel als bands experimenteren en meerdere invloeden in hun geluid verwerken, maar Over the Under slaan hier iets te veel in door.

Over the Under is op zijn best als de band zich houd aan de rock & roll-vibe in de nummers. Surfing With the Evil is bijvoorbeeld heel fijn, met zagende riffs en een bijpassende solo. Dit past heel goed, alleen worden deze solo’s iets te lang doorgetrokken waardoor het geluid wat kaal wordt en het tempo uit het nummer gehaald wordt.

Zo zijn er wel wat aandachtspunten te noteren bij dit album, maar het is aan de andere kant wel een fijne zomerplaat. Zeker als je deze zomer een lange autorit voor de boeg hebt kan dit een goede soundtrack zijn.

Score:

65/100

Label:

Falista Records, 2022

Tracklisting:

 1. Red
 2. Surfing With the Evil
 3. Awake
 4. Letter To Mother War
 5. Bida
 6. Wind
 7. Down
 8. Rain

Line-up:

 • Karol Korniluk – Zang, Gitaar
 • Kuba Miaskowski – Basgitaar
 • Krystian Borowski – Drums

Links: