Osi And The Jupiter – Appalachia

Ondanks de bizarre wendingen die 2020 al heeft laten zien, blijkt het toch nog een goed jaar voor metal te zijn. De één na de andere killerrelease komt uit en er valt meer dan genoeg te luisteren. Zodanig veel, dat mijn oren even een korte pauze nodig hebben van al dat metaalgeweld. Laat nu net Osi And The Jupiter voorbij komen met een nieuwe EP, getiteld Appalachia. Drie gloednieuwe tracks vol paganistische folkmuziek.

Voor de lezers die dit duo (nog) niet kennen: dit project is opgericht door Sean Kratz en Kakophonix (Christopher Brown). Deze heren zijn je mogelijk wel bekend van bands als Burial Oath, Ulven, Witchhelm, Empyrean Throne, Lucian The Wolfbearer en meer.

Het begint kalm, sereen en instrumentaal met de opener They Ride Through the Sky on Horse Drawn Chariots (zeg dat maar eens vijf keer achter elkaar op snel tempo, zonder over de woorden te struikelen). Een prachtige ambiance die wordt begeleid door Kakophonix op cello en de luisteraar meeneemt naar hogere sferen. Absolute rust is wat deze track uitstraalt en man, dat voelt goed! De track Appalachia is een soort noviteit en daarmee anders dan voorgaande releases. Iets wat de fans van deze act ongetwijfeld zullen waarderen. Wat maakt dit een noviteit? Ten eerste wordt er in deze track gezongen en gitaar gespeeld en doet het ten tweede een beetje denken aan dark country (is dat een genre?). Een ietwat ongebruikelijke klank voor een paganistisch getinte folk-act. Desondanks brengen de chants op de achtergrond en de cello de elementen van folk weer terug en maken dit een best wel aangename track om naar te luisteren. Anders, maar wel leuk, dus. De hekkensluiter is gelijk de magnum opus van de EP en vat de verschillende elementen van de twee voorgaande tracks samen in een captiverend verhaal van ruim twaalf minuten.


Een fijne blend van verschillende stijlen, maar op en top folk in de kern. De EP, Appalachia, zal voor de bestaande fans een prima zoethoudertje zijn en doen smaken naar meer. Nieuwe luisteraars van Osi And The Jupiter doen er niet verkeerd aan om in te stappen met deze EP. Maar vergeet dan ook niet om eerder materiaal van dit duo op te zoeken.

Zo, nu ben ik weer klaar voor metal!

Label:

Eisenwald Records, 2020

Tracklisting:

  1. They Ride Through the Sky on Horse Drawn Chariots
  2. Appalachia
  3. The Binding Will of Mountains

Line-up:

  • Sean Kratz – Zang, instrumenten en arrangementen
  • Kakophonix – Cello

Links: