Örth – Nocturno Inferno

Noorwegen, begin jaren negentig: de blackmetalscene kwam op en kerken fikten af. Bandleden gingen elkaar naar het leven staan of stapten er zelf uit. Immortal, Burzum, Gorgoroth en Darkthrone leverden cd’s af die uitgroeiden tot klassiekers. In de marge daarvan werd Örth opgericht. Aanvankelijk als eenmansproject, later kwamen Ares (Aeternus, Gorgoroth, Immortal) en Grim (Gorgoroth, Immortal, Borknagar) erbij. Nadat Grim in ’99 suïcide pleegde, werd de band opgeheven om later als Arvas toch weer verder te gaan.

In ’95 en ’96 nam Örth in de befaamde Grieghallen studio een aantal nummers op. Deze werden uitgebracht onder de titel Nocturno Inferno op kleine schaal in de scene verspreid. Als je er één hebt, prijs jezelf dan gelukkig. Alle anderen kunnen middels deze heruitgave kennismaken.

Aan het geluid is niets bewerkt. De drums overheersen en productioneel is het niet te vergelijken met hedendaagse albums. Wel is duidelijk dat Örth hoort bij de pioniers van het genre. De riffs klinken koud en sfeervol, maar missen hier en daar slagvaardigheid. Het is de heren vergeven op een debuut.

Het is jammer dat Örth niet de mogelijkheid heeft gehad door te groeien zoals de eerder aangehaalde bands. Het zal altijd een mysterie blijven wat er van de band terecht zou zijn gekomen. Dit is een heruitgave voor liefhebbers van primitieve black uit de oerscene.

Label:

Satanic Art Media, 2017

Tracklisting:

 1. Hymns Des Mortes pt. 1
 2. The Silence Of The Guide
 3. A Sign In Time
 4. Bonded
 5. The Worshipper
 6. MoonStorm
 7. Hymns Des Mortes pt. 2
 8. Path Of Sorrow
 9. Hymns Des Mortes pt. 3
 10. Den Gamle Manns Profetier

 Line-up:

 • V-Rex – Vocalen, Basgitaar
 • Ares – Basgitaar
 • Grim – Drums

Links: