Ortega – The Serpent Stirs

Ortega – The Serpent Stirs
Tartarus Records, 2012

Cassettebandjes. De meeste mensen van mijn leeftijd (en ouder) zullen er goede herinneringen aan hebben. In alle opzichten een minder praktisch medium dan de CD, laat staan een gedownloade mp3, maar iedereen die ooit met een potlood een bandje heeft “gerepareerd” zal weten waar ik het over heb. Het Groningse Ortega koos ervoor om de fysieke release van deze EP te limiteren tot dit archaïsche format. Misschien een aparte keuze in deze moderne tijden, maar ik zie de charme er wel van in. Tijd om het stof van de oude walkman te blazen en te luisteren naar wat dit nostalgische viertal ons te brengen heeft.

Mijn collega Frank was een paar maanden geleden niet bijzonder te spreken over het bijna gelijktijdig uitgebrachte A Flame Never Rises on its Own. Lezers die het toen met hem eens waren zullen niet heel anders over deze EP denken. Ook hier is het sludge met een doom-tempo dat de klok slaat, met veel ruimte voor kalmere passages. De EP bestaat slechts uit één nummer, maar aangezien dit nummer de achttien minuten passeert wordt dat de band snel vergeven. The Serpent Stirs voelt eigenlijk aan als een gestructureerde jamsessie met veel ruimte voor solo’s en improvisatie. Toch wordt er telkens naar een bepaald punt opgebouwd waardoor het nooit saai of doelloos overkomt.

Genieten geblazen, als je er even voor gaat zitten. Met een biertje, en een koptelefoon op je hoofd. De versie op cassette is helaas alweer enige tijd uitverkocht, maar voor vinylliefhebber is er goed nieuws in de vorm van een nieuwe beperkte oplage op elpee. Geen cijfer, maar wel gegarandeerd een plek in mijn EP-jaarlijst.

Tracklisting:
Ortega - The Serpent Stirs

  1. The Serpent Stirs

Line-up:

  • Frank – Bas
  • Sven – Drums
  • Alex – Gitaar
  • Richard – Zang, Gitaar

Links: