Orsak:Oslo – Orsak:Oslo

Orsak:Oslo is een compilatiealbum van de gelijknamige band. Dit is post-rock, blues, doom uit het hoge noorden. Een mens moet soms even afkicken van al het zware metalgeweld. De band is een Zweeds-Noorse samenwerking en hij gaat al een tijdje mee. Sinds 2014 om precies te zijn. De mannen houden van EP’s, getuige het feit dat dit de tiende(!) EP in het bestaan van de band is. Deze EP heeft een speelduur van meer dan 50 minuten, dus het mag een naam hebben. Geen van de voorgaande EP’s schopte het tot de coolste plek van het web. Genoeg reden dus om er ditmaal een review door Zware Metalen uit te kakken. Deze band klinkt alsof Sigur Rós wat zwaardere zooi is gaan maken. Heerlijke koude instrumentale nummers, met zo’n typische Scandinavische ondertoon. Een soort Scandinavische Monomyth zo u wilt. Het album komt alleen fysiek uit dus onderstaande video van een andere EP is puur ter illustratie.

Het uptempo criminele gedoe van 052 Tipping Point is het snelste van de plaat. De drums knetteren de kraut lay-out neer, en verder viert improvisatie onder een leuk loopje hoogtij. Doe mij maar 040 Sleepwalker dat langzamer op gang komt dan een luiaard in winterslaap. Dit is toch hoe je Orsak:Oslo het liefst hoort. Traag als een slak en elke noot, elke snaar, elke hit is uitgevoerd met een waanzinnige precisie. Na deze spannende nachtelijke escapade wil je 050 Crying for Sleep horen. Wederom op hoofdknik-tempo gespeeld, met ditmaal ruimte voor improvisatie. Het mondt uit in een wat stevigere cymbaalbetasting en zwaardere gitaren. Het spookachtige 064 Ghost Gear zweeft lekker vaag weg, met een spacey thema onder stabiele drums. Ik kan er met goed fatsoen niets kwaads van spreken.

Ken je de band niet, dan is dit de kennismaking die je zoekt. Compilatiealbums zoals deze geven je de kans om kennis te maken met het brede geluid van een band. Geef Orsak:Oslo een hand, hou je benen op de grond en je kop in de wolken. 

Label:

Kapitan Plätte, 2019

Tracklisting:

  1. 052 Tipping Point
  2. 043 Flodvåg
  3. 041 As We Fall
  4. 040 Sleepwalker
  5. 050 Crying For Sleep
  6. 064 Ghost Gear

Line-Up:

  • Christian Andersson – Gitaar
  • Øyvind Minsaas – Drums
  • Peter Nilsson – Bas
  • Bjarne Karlsson – Gitaar

Links: