Ornamentos Del Miedo – Frío

Na drie (mij onbekende) full lengths presenteert het Spaanse Ornamentos Del Miedo – wat “ornamenten van de angst” betekent – de twee nummers tellende EP Frío. Melancholie en gevoelens van nostalgie en verlies heersen tijdens deze dikke twintig minuten atmosferische funeral doom.

Ornamentos Del Miedo – prachtige bandnaam trouwens – is het eenmansproject van Ángel Chicote die liefhebbers van het genre misschien kennen van Graveyard Of Souls of Mass Burial. Beide nummers kennen lange instrumentale passages met warme keyboardtapijten, waarin het aandeel van de stem relatief beperkt is. Wanneer Ángel zich laat horen, is de impact echter groot: zijn getormenteerde, zware schreeuwgrunt zit vol emotie en hakt er goed in. De productie is lekker vol, zonder gepolijst te zijn, wat perfect is voor wat hij hier brengt.


Frío begint met keyboards die, zowel qua geluid als melodie, meteen dat nostalgische gevoel oproepen waardoor Ornamentos Del Miedo in dezelfde treurtuin speelt als Pantheïst en het minder recente werk van Shape Of Despair. Al snel gaat de muziek de klassieke funeraldoomtoer op met rustige, ruimtelijke leads. Na vier en een halve minuut valt het nummer even stil, wat aanvankelijk nogal bruusk aanvoelt. Maar het muziekstuk dat volgt is zo doorleefd dat het zijn moment in de schijnwerpers zeker verdient: de zacht aangeslagen snaren zijn als zachte, troostende regen die de pijn verzacht. Het cathartische einde, dat zich onverwacht ontspint uit een repetitieve melodie, brengt dit nummer tot een enig mooi einde. Pista Vuelven Los Dias is bij momenten iets steviger (denk Esoteric tijdens de tweede helft van het nummer Abandonment) wat voor een, naar funeral doom maatstaven althans, dynamisch maar steeds mooi gelaagd geheel zorgt.

Een aangename ontdekking en zeer de moeite, dit Ornamentos Del Miedo. De hele discografie is name-your-price op Bandcamp maar de muziek op Frío moet niet onderdoen voor meer bekende namen. Geen enkele reden dus om als (funeral) doomfan je oor niet even te luister te leggen.

Label:

Darkwoods, 2023

Tracklisting:

  1. Frío
  2. Pista Vuelven Los Dias

Line-up:

  • Ángel Chicote – Alle instrumenten en vocalen

Links: