Organic – Where Graves Abound

De Alpen? Die staan voor edelweiss, bergweidecultuur, koeien met enorme bellen om hun nek, Heidi en geiten Peter, het geschal van de vier meter lange alpenhoorn en natuurlijk jodelen! Als het om het Italiaanse gedeelte gaat komen daar de bekende meren (Comomeer, Gardameer en Lago Maggiore), Fontina (kaas uit de regio Valle d’Aosta) en de steile pieken van de Dolomieten, waar de organisatie van de Giro d’Italia de wielrenners met veel sadistisch genoegen over de Monte Zoncolan en allerhande gravelpaden jaagt, bij.

De Italiaanse Alpen blijken ook de bakermat van het Italiaanse Organic te zijn. Dit vijftal heeft echter helemaal niets met het gekrakeel van de alpenhoorn of kreten als ‘jodelahiti’ van doen, maar komt op zijn tweede album Where Graves Abound met getergde death metal tevoorschijn, die we kennen uit de gloriedagen van de Zweedse death metal en dat groot gemaakt werd door bands als Dismember, Entombed, Entrails en Grave.
De eerste eenentwintig seconden op Where Graves Abound strooien je met wat engelachtig gezang nog wat zand in de ogen, maar daarna is het een en al vette, snerpende kettingzaagriffs, snijdend drumwerk, krachtige, verstikkende grunts en een gepeperde groove dat de klok slaat. In veel tracks, zoals Waste Monolith, Caged In A Tomb en The Howling, wordt de vaart er flink in gehouden; duchtig en vlijmscherp dendert Organic door de negen nummers heen, waarmee het een enigszins barbaars sfeertje neerzet. Als ware het Hannibal die een leger met olifanten over de passen van de Alpen joeg. Heel soms wordt er wat gas teruggenomen; zo kennen Schizophrenic Execution en Where Graves Abound een rustig(er) intro, waarna Organic weer meedogenloos volle kracht vooruit gorgelt. Qua geluid wijkt het vijftal nauwelijks af van het vorige album Carved in Flesh, ware het niet dat de tracks qua productie allemaal net even dikker zijn aangezet en er daarmee indrukwekkender tevoorschijn komen.

Where Graves Abound is een prima tweede album van Organic, dat louter uit old school Zweedse death metal bestaat. Nee, daarmee wint het de originaliteitsprijs niet, maar een kniesoor die dit leuks daardoor laat verstieren. Liefhebbers van eerdergenoemde bands, maar ook van acts als bijvoorbeeld Feral, Fleshcrawl en LIK, gaan hier ongetwijfeld de nodige plezier aan beleven.

Score:

80/100

Label:

Testimony Records, 2021

Tracklisting:

 1. Ropedragger
 2. Waste Monolith
 3. Schizophrenic Execution
 4. Caged In A Tomb
 5. Fall, Rot
 6. Where Graves Abound
 7. Die Schwanzdirn
 8. The Howling
 9. Knives

Line-up:

 • Max Careri – Vocalen
 • Benni Leiter – Gitaar
 • Daniel Obgriesser – Gitaar
 • Markus Walder – Basgitaar
 • Julian Niederkofler – Drums

Links: