Organectomy – Nail Below Nail

Shut up and take my money! Een band uit Nieuw-Zeeland die in het verleden heeft getoerd met Aborted, Vulvodynia, Archspire en Cattle Decapitation. Voor fans van onder andere Analepsy en Devourment. Een goed autoverkoper zou zeggen: “een prima aankoop, ik rijd deze zelf ook!”. De praatjes van een promoblad vullen geen gaatjes, dus ik ben al met al vooral benieuwd of de geschapen verwachting bij dit derde album van het vijftal ook ingelost zal worden. Nail Below Nail verschijnt net als zijn voorganger Existential Disconnect (2019) via de varkenshouderij van Unique Leader Records.

De 45 minuten aan robuuste slamdeath zijn voorzien van een zeer gelikte geluidsproductie die zo onderhand standaard is bij dit type release. Organectomy bezit met Alex Paul een zanger die op een laag en monotone, doch zeer effectieve wijze het hele boeltje bij elkaar growlt. Gelukkig heeft de frontman een gedegen bende aan kundige muzikanten om zich heen, wat met de afwisselende slamkogel Concrete en het stompende The Third Mutation zorgt voor een sterke eerste helft van de plaat. Met fijne gitaarpartijen, pompende drums en lompe breakdowns weten de vijf heren indruk te maken. De retesnelle, dubbele kicks van drummer Levi Sheehan in de titeltrack Nail Below Nail liegen er ook absoluut niet om, hoewel het aangehouden strijdplan in een iets minder effectieve vorm al snel doet denken aan de opener. In die iets te voor de hand liggende structuur vallen ook Cult Of Excess en Fragments Of Grey Matter, waarbij je iedere stap die de band gaat nemen van te voren al hoort aankomen. In die gevallen trekt de grommende vocalist bij gebrek aan afwisseling de lijn eigenhandig de verkeerde kant op. Het resulteert in wat voortkabbelende nummers die al snel op de automatische piloot weg luisteren.

Met Ulcerborne zet Organectomy halverwege de plaat ineens een joker in. Het volledig instrumentale nummer bouwt op een zeer fraaie wijze uit en zodoende krijgt de luisteraar een kijkje in de keuken, daar waar de ideeën zijn uitwerking krijgen. Wat een super vette zet die bovendien ook nog eens heel goed uitpakt! Alsof er geen vuiltje aan de lucht is, klapperen Breeding Chaos, Entranced By Calamity en Ill-Conceived er vervolgens weer als vanouds tegenaan met een razend tempo, veel bonkige powerchords en slammende breaks. Tegelijkertijd komt ook nu de valkuil weer om de hoek kijken. Alsof een bokser continu op je lever staat in te beuken. We weten echter allemaal dat Muhammad Ali niet alleen maar bekend werd door zijn rake stoten, maar ook door zijn opmerkelijke stijl en sierlijke bewegingen buiten die klappen om. Nail Below Nail eindigt weliswaar met twee verrassende en herkenbare nummers die overtuigen middels daadkrachtigere composities. Chuggende gitaarakkoorden en slams uit onverwachte hoeken spelen tijdens Malicious Contortions en Coerced Through Submersion met het verwachtingspatroon dat Organectomy eerder zelf heeft gecreëerd. Een opvallend sterk begin én eind van de plaat dus.

De Nieuw-Zeelanders zouden er goed aan doen om hun troeven wat sporadischer uit te spelen en meer focus te leggen op de omlijsting. De instrumentbeheersing van alle muzikanten laat het zonder meer toe, want dat we hier met een gedreven en professionele ploeg te maken hebben, staat als een paal boven water. Veelvraten van brutal death metal en slam zullen hier ongetwijfeld minder moeite mee hebben en kunnen de zoveelste klapper van Unique Leader Records binnen hengelen met Nail Below Nail. Luistertips mijnerzijds: Concrete, het knetterharde Malicious Contortions en het opzwepende eindslot genaamd Coerced Through Submersion.

Score:

78/100

Label:

Unique Leader Records, 2022

Tracklisting:

 1. Concrete
 2. Nail Below Nail
 3. Cult Of Excess
 4. The Third Mutation
 5. Fragments Of Grey Matter
 6. Ulcerborne
 7. Breeding Chaos
 8. Entranced By Calamity
 9. Ill-Conceived
 10. Entrapped Savagery
 11. Malicious Contortions
 12. Coerced Through Submersion

Line-up:

 • Alex Paul – Zang
 • Sam McRobert – Gitaar
 • Matt Bolch – Gitaar
 • Tyler Jordan – Basgitaar
 • Levi Sheehan – Drums

Links: