Organ Dealer – The Weight Of Being

Band? Organ Dealer. Album? The Weight Of Being. Label? Everlasting Spew Records. Tracklist? 21 nummers! Genre? Grindcore! Ja duh! Laten we het weer eens een keer lekker compact en eenvoudig houden hierzo. Deze Amerikaanse band geeft weer een teken van leven en brengt zijn tweede plaat uit. Visceral Infection dat via een ander label werd uitgebracht stamt immers alweer uit 2015: tijden dat de politie nog op varkens patrouilleerde en mensen elkaar met de knots sloegen. Daarna verschenen nog twee split-EP’s en nu gaan er koppen rollen met deze nieuwe, gebundelde wervelwind aan klereherrie.

Noemen we pure grindcore, dan denken we meteen aan namen zoals Napalm Death, Terrorizer, Repulsion, Nasum en Extreme Noise Terror. Wat maakt bands zoals deze nou bijzonder in een weinig innovatief genre waarbij het vooral draait om knetterhard vlammen, niet al teveel poespas en zeker niet te gelikt willen klinken? Alle muzikanten moeten overtuigend klinken, het moet nét op de grens van het acceptabele balanceren en de zang en drumsound moeten goed zijn. Organ Dealer slaagt met vlag en wimpel op al deze punten en brengt met deze ongepolijste diamant een opzienbarende plaat waarbij men zichzelf overtreft.

Geen van de 21 nummers klokt boven de twee minuten, de zang is megaruig en krijgt op enkele momenten ondersteuning van andere gastmuzikanten (onder andere van Noisem en Birdflesh) waardoor de grindcore een duw richting crust en powerviolence krijgt, maar bovenal: het regent blastbeats en messcherpe gitaarriffs. Wat een feest, wat een herkenning. White-hot Noise, Sheltered Privilege, Gluttonous Abundance en het Nasum achtige Recurrence Of Nightmares zijn voorbeelden die zorgen voor liefde op het eerste gezicht wanneer grindcoreliefhebbers dit type muziek in hun oren krijgen gepenetreerd. Organ Dealer laat horen dat grindcore pur sang nog steeds niet te overtreffen is. In grind we trust!

Score:

82/100

Label:

Everlasting Spew Records, 2023

Tracklisting:

 1. Expiration
 2. Stale Heat And Blood
 3. Panoramic
 4. Solitude Is Death
 5. White-Hot Noise
 6. Seemingly Futile
 7. Blue Terror
 8. Misdirected Suffering
 9. Sheltered Privilege
 10. Daily Existence
 11. Endless Despondence
 12. Division Is Rooted
 13. Ignite Everything
 14. Gluttonous Abundance
 15. Truth Blinders
 16. Stagnant Reality
 17. No Reprieve
 18. Manic Delusion
 19. Make Room
 20. Recurrence Of Nightmares
 21. Catastrophic Misadventure

Line-up:

 • Scot Moriarty – Vocalen
 • Jeff Knoblauch – Gitaar
 • Trevor Graham – Basgitaar
 • Eric Schnee – Drums

Links: