Orecus – Dreadnought

Zweedse moderne death/groove metal zegt u? Ja kom maar door hoor! Met gastbijdragen van Björn Strid (Soilwork), Filip Danielsson (Humanity’s Last Breath), Joe McGlynn (Man Must Die), Kevin McCaughey (Ion Dissonance) en Peter Wichers (ex-Soilwork) is de anticipatie daar, maar weet de band ook de juiste snaar te raken?

 
Op het tweede album van de heren horen we loeiharde en tevens bloedsnelle death, voorzien van de nodige groove. Als ik het nummer All Traitors Bleed the Same opzet, dan hoop ik maar dat de band mij niet tot de bezongen “verraders” rekent. Godallejezus wat gaan deze mannen vanaf de eerste seconde tekeer. De vocalen klinken daarnaast heerlijk dominant en dwingen mij vanzelf de hoek in. Een gillende gitaarsolo tijdens Dark Matter zorgt voor de broodnodige afwisseling. En dan komt naast de eerdere gastbijdrage van Peter Wichers ook nog eens die bloedhond van Man Must Die voorbij.

Joe McGlynn is in staat om op Harm de muziek naar een nog hoger niveau te tillen. Ik heb al vaker op onze webzine gezegd dat u deze gast niet moet onderschatten. Zijn vocalen naast de alles verpulverende blasts zijn goed voor een flinke stoot adrenaline. En wanneer ik – of u – denkt dat de band wel even gas terug zal nemen, komt u met de beuker Control bedrogen uit. Wat een enorme hoeveelheid bikkelharde, strakke razernij horen we nu toch weer….sjonge jonge houdt het dan nooit op? Nee gelukkig niet verdomme, want Pacifist met een gastbijdrage van Soilwork-voorman Björn Strid blaast de pannen van uw dak.

Het is mij allang duidelijk, deze band tracht om met dit album een zo groot mogelijk impact te maken. Het gaat echter nergens ten koste van de algehele vermorzelende sfeerzetting, de melodie of de vocalen. Daarmee bedoel ik dat ieder detail perfect en loepzuiver in de mix staat, zonder dat het enige irritatie opwekt. Dreadnought laat u nog uit de diepste slaap of na een nachtje doorhalen met gemak ontwaken. De Zweden van Orecus hebben dan ook met name een plaat gemaakt die geschikt is voor mensen die van echt harde muziek houden. Bestaat er een overtreffende trap van bikkelhard? Probeer eens een Warning Shot, zou ik haast zeggen. Plaats ik nog even de obligate disclaimer dat u voor eigen risico en rekening de hier toegevoegde nummers een luisterbeurt geeft. Zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd!

Score:

87/100

Label:

Violent Groove, 2024

Tracklisting:

1. All Traitors Bleed the Same
2. Hunter
3. Dark Matter (feat. Peter Wichers)
4. Harm (feat. Joe McGlynn)
5. Control
6. Pacifist (feat. Björn Strid)
7. Fuming (feat. Kevin McCaughey)
8. Warning Shot
9. Stronghold (feat. Filip Danielsson)
10. Culminating

Line-up:

  • Martin Maxe – Bas, achtergrondvocalen
  • Herny Gonzalez – Drums
  • Elias Ryen-Rafstedt – Gitaren
  • Kim Wiklund – Gitaren
  • Philip Grüning – Vocalen

Links: