Ordo Inferus – Lingua Silentium

Ordo Inferus – Lingua Silentium
Doomentia Records, 2014

Met (ex-)leden in de gelederen van illustere bands als Exhumed, Necrophobic, Dismember, Nifelheim en Godhate komt de term supergroep al snel om de hoek loeren. Anderzijds weet de gemiddelde kenner van Zweedse deathmetal dat supergroep hier ook gewoon synoniem kan staan voor “enkele leden van bevriende lokale bands duiken na een avondje zuipen de oefenruimte in”.

Ordo Inferus laat wat dat betreft ook niet echt verrassingen horen. Dit is Zweedse old school deathmetal volgens het boekje. Geen dolle fratsen of experimenten, maar oerdegelijk doodsmetaal. De basis wordt gelegd door een vette groove, de riffs zijn van Stockholm-kwaliteit en de zang van Godhate-brulboei Tony Freed doet regelmatig denken aan Matti Kärki (Dismember).

In bovenstaande schuilt natuurlijk ook meteen de meest voor de hand liggende kritiek op Ordo Inferus. Hoewel het allemaal erg deugdelijk is wat de band brengt, voegt het weinig toe aan een genre waarvan de echte klassiekers alweer een jaar of twintig geleden werden uitgebracht. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Wie verknocht is aan de pure Stockholm-stijl heeft meteen ook weer iets om toe te voegen aan zijn collectie.

Degelijke deathmetal. Niks meer, maar zeker ook niks minder.

Tracklisting:Ordo Inferus - Lingua Silentium

 1. Sub Imperio Prolapso
 2. Lingua Silentium
 3. Io Saturnalia
 4. Tunica Molesta
 5. Damnati
 6. Antequam Porta Aperiatur
 7. Divinatio Tuscalana
 8. Decimatio
 9. Rhea Ilia
 10. Daemoniatus
 11. Servi Domini Veri
 12. Saturnum Salutamus

Line-up:

 • Janne Rudberg Björkenfjäll – Drums
 • Hempa Brynolfsson – Gitaar
 • Tony Freed – Zang
 • Sebastian Ramstedt – Gitaar
 • Johan Bergebäck – Bas

Links: