Order Ov Riven Cathedrals – Göbekli Tepe

Het mysterie van de Göbekli Tepe is iets fascinerends. Kort samengevat: in de jaren 60 werd in Turkije een gigantische archeologische vondst gedaan, waarbij een immens terrein van voor de oudheid werd gevonden en waarvan inmiddels is vastgesteld dat het door beschavingen van pak en beet het jaar 9000 voor Christus werd gerealiseerd. Verscheidene theorieën gaan er over ten ronde, die vooral betrekking hebben op in hoeverre technologie uit die tijd wellicht al vooruit liep op de onze en of wat men in de schoolboeken te leren krijgt eigenlijk achterhaald is of niet. Afijn, Göbekli Tepe is ook de titel van het tweede album van het Italiaanse Order Of Riven Cathedrals, dat zich laat inspireren door de geschiedenis van Mesopotamië en Egypte, het buitenaardse leven en andere aansluitende, mysterieuze zaken. Over mysterie gesproken, zelfs de bandleden zijn mysteries met namen als 12 en En Sabah Nur en bovendien beschikt Order Of Riven Cathedrals slechts over een bandcamp-pagina.

Laat ik beginnen met het belangrijkste aan te kaarten: de nummers zijn goed. Voortreffelijk zelfs, waarbij technische death metal wordt voorzien van een epische saus, middels toegevoegde sfeervocalen en soms een elektronische laag. Laatstgenoemde ligt er niet overdreven dik bovenop, maar voegt precies dat toe om de sfeer en mysterie rondom de thema’s van deze band  kracht bij te zetten. Gestoord drumwerk, memorabele gitaarpartijen, een krachtige strot; alles draagt bij aan verdomd sterk werk, dat me na elke luisterbeurt alleen maar meer weet te pakken. Zo geeft een nummer als Wrath Ov A Photon God een prima beeld weer van de Italiaanse bombast die Order Of Riven Cathedrals in zijn werk stopt, en waar bij vlagen een vergelijking met Fleshgod Apocalypse zeker niet uit de lucht komt vallen.

Toch is er een puntje van kritiek, wat betreft de productie: de mix is wat aan de vlakke kant en dat is toch wel een gemis te noemen. Voor fans van bands als Nile en Fleshgod Apocalypse is Order Of Riven Cathedrals echter gewoon een band om in de gaten te houden. Liefhebbers van Breaking Bad vinden hier overigens ook nog iets leuks in terug, maar die ontdekking is voor uzelf.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Heretica Speedlight 299.792458
 2. Worship Ov Abduction
 3. Adoration Ov The Spherical Trigonometry
 4. Wrath Of A Photon God
 5. From Neptune Towards Assyria
 6. Glorification Ov The DIvine Fallout
 7. Revelation Ov A Neutron Swarm
 8. The Fury’s Algorithm
 9. Invocation Ov The Kavod
 10. 9792458 – Hymns To Complete Disintegration

Line-up:

 • 12 – Alle instrumenten
 • En Sebah Nur – Vocalen

Links: