Order Of Nosferat – The Absence Of Grace

Order Of Nosferat is een Duits/Fins gezelschap bestaande uit twee heren die toch al jaren meegaan in de ondergrond van de black metal. Anzilla kennen we van zijn bijdrages in onder andere Iku-Turso. Count Revenant voor zijn werk in Sarkrista. De eerste brave man is een Fin, de tweede een Duitser en aangezien Sarkrista wat platen heeft uitgebracht via Purity Through Fire Records klinkt het ook niet onlogisch dat plaat nummer vijf van dit Order Of Nosferat via hetzelfde label aan de man wordt gebracht.

Het geheel heeft een klassiek thematische insteek, vampirisme. Vrank en vrij aangevuld met wat andere insteken. Het is een productief beestje dit Order Of Nosferat want zowel in 2021 als in 2022 kwamen de beide heren met twee platen in één jaar. Ik stel me de vraag of ze dat dit jaar nog eens dunnetjes overdoen. Ik ben benieuwd.

Behold The Rising Horrors is gewoon een middelmatige intro. Gelukkig wordt er al snel gewoon knisperig en knapperig gemusiceerd. Floating With The Ravaged Ones is alzo het eerste door vampirisme geïnfuseerde, stampende, mid-tempoblackmetalnummer op deze nieuwe plaat. Opvallend is de erg prominente aanwezigheid van de keyboardpartijen. Hierdoor wordt bij momenten de krasserige gitaar naar de achtergrond geduwd. Gelukkig is Count Revenant niet van gisteren en zijn het zijn rasperige vocalen die het geheel wat bij elkaar houden. Waarom kiezen de beide heren in Godsherenaam opnieuw voor een instrumentaaltje net nu ze het distortionpedaal hadden ingedrukt? In This Solitude We Dwell had voor mij gerust mogen geschrapt worden. Floating With The Ravaged Ones had perfect onmiddellijk gevolgd kunnen worden door Devoured By Lurking Shadows, het nummer met een aanstekelijke boosaardige melodie. En eindelijk! In dit nummer de eerste blastbeat. Iets wat je alleen nog te horen krijgt in Cruelty Bestowed Revelation. Jammerlijk wordt door een trage tokkelpartij in het begin van Scratch Out My Face On Every Portrait de snelheid weer helemaal uit de muziek gehaald. Vermoedelijk trachten de heren alzo een bezwerende toon aan te houden, het neemt voor mij althans zo wat luisterplezier weg.

Order Of Nosferat geeft je het gevoel verloren gelopen te zijn in een verlaten kasteel. Je raakt verstrikt in een gangenstelsel, je vindt de uitweg niet en je hebt continu het gevoel dat je bespiedt en achtervolgd wordt. The Absence Of Grace is op zich een redelijke eerder melodische blackmetalplaat. Doch gezien maar al te vaak gekozen wordt voor een laag tempo gaat er toch heel wat verloren.

Score:

65/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

 1. Behold The Rising Horrors
 2. Floating With The Ravaged Ones
 3. In This Solitude We Dwell
 4. Devoured By Lurking Shadows
 5. Scratch Out My Face On Every Portrait
 6. Under The Sinister Shroud Of Isolation
 7. The Absence Of Grace
 8. Blood Stains The Fallen Snow
 9. Cruelty Bestowed Revelation
 10. Remain In Everlasting Silence

Line-up:

 • Anzilla – Drum
 • Count Revenant – Zang, alle instrumenten

Links: