Oproerkraaiers – Blind Date Deaf Date Your Fate

Sean Maia (Disquiet) en Wouter Bisschop delen een verleden in hardcoreband Kamikaze én vormen al bijna tien jaar lang het duo Oproerkraaiers waarmee de heren Nederlandstalige feestmetal maken. Waarschijnlijk was de band vooral een excuus om lekker te zuipen, want in al die tijd kwam er buiten wat videootjes op YouTube en een optreden in thuisbasis dB’s in Utrecht niets noemenswaardigs uit het kraaienkamp. Tot nu. Nu is er Blind Date Deaf Date Your Fate: elf nummers ramptampen op een lekkere, maar weinig originele mix van hardcore en thrash (hoewel Zuipen het cement tussen de bakstenen vandaan speelt) en dat voorzien van humoristische teksten. Zei iemand daar Fleddy Melculy? Wel, fok you Fleddy: de Oproerkraaiers zijn ouder.

Niet beter overigens, maar dat geeft niets: Oproerkraaiers is er vooral voor de lol en hoewel niet alle van de elf nummers (de meeste met een lengte van nog geen drie minuten, zoals hoort bij dit type muziek) tekstueel even lekker lopen, staan er wel een paar oorwurmen op dit plaatje. Lente bijvoorbeeld, met zanglijnen als: Laat de lente maar komen/blaadjes aan de bomen/vogeltjes die fluiten/mensen gaan naar buiten/bloemetjes die bloeien/koetjes die loeien en ga zo maar door. Dé hit van Oproerkraaiers is evenwel het muzikaal ietwat afwijkende Van Zeggenstein, dat werkelijk als een parasiet in de weke delen tussen je oren blijft plakken, ook omdat het refrein een kleine duizend keer terugkomt. Honderd procent zeker dat dit nummer elke concertzaal op zijn kop op zet.

Het is dus vooral een half uur lang leve de lol terwijl Maia en Bisschop beiden brullen over alledaagse zaken als bier drinken, appelmoes op je bloes, hijgen door de telefoon of het gebrek aan toiletpapier op de wc en vertellen over hun weekend. Oproerkraaiers heeft duidelijk niet tien jaar gewerkt om met een album te komen dat uitblinkt in muzikale complexiteit en een ingewikkeld conceptverhaal vertelt, maar wie dat zoekt kan volop bij andere bands terecht. Blind Date Deaf Date Your Fate (vooralsnog alleen digitaal te beluisteren) is er vooral voor de leuk. Of, in Oproerkraaiers-stijl: Mijn naam is Van Zeggenstein, ik zeg je hoe die dingen zijn/Deze plaat is best wel leuk, ik lag een paar keer in een deuk/Ik zie dit graag in een kleine hal, of anders op een festival/Hopelijk komt de band nu wel, met een tweede album al heel snel/Ik ben met rijmen nu wel klaar, dus doe het refrein dan nog maar/ Mijn naam is Van Zeggenstein, ik zeg je hoe die dingen zijn/ Mijn naam is Van Zeggenstein, ik zeg je hoe die dingen zijn/Mijn naam is Van Zegges…

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Borrelen
 2. Feeder
 3. Pech
 4. Van Hijgenburch oftewel Van Hijgstra en De Gier
 5. Fuck the Rain
 6. De lente is hier
 7. Zuipen
 8. Wat doe je nou
 9. Lang verhaal
 10. WC papier
 11. Van Zeggenstein

Line-up:

 • Wouter Bisschop – Vocalen, gitaar, bas, drums
 • Sean Maia – Vocalen

Link: