Oprich / Piarevaracien / Chur – Triunity

Oprich / Piarevaracien / Chur – Triunity
Casus Belli Musica, 2012

Met Triunity slagen enkele bands uit verschillende Oost-Europese landen de handen in elkaar. Oprich komt uit Rusland, Piarevaracien uit Wit-Rusland en Chur tot slot uit Oekraïne. Elk met een eigen stem, maar toch duidelijk trekkend aan hetzelfde paganistische zeil. Deze split bestaat uit negen tracks waarbij met elk van deze bands drie keer wordt kennisgemaakt.

Met Oprich start de plaat eigenlijk het stevigst, of die indruk krijg je in elk geval mee. Panfluiten en doedelzakken krijgen de nadruk, maar alles wordt ook voorzien van een metaldrive. Je kan wat denken richting bands als Temnozor, maar zo stevig en catchy komt het eigenlijk niet uit de hoek. Wel met folkerige instrumenten en Oost-Europese zang, maar op metalschaal eigenlijk niet al te vakkundig en overdonderend gebracht, en dat geldt eigenlijk voor de drie bands. Piarevaracien is het stillere broertje van de drie. Even wat terugschakelen dus als je de metalmomenten bekijkt en vergelijkt, maar eigenlijk vervult akoestiek hier eveneens een prominente rol. Lekkere softrock met paganistische inbreng, warmere zang en fleurige fluiters, maar misschien net dat tikje te langdradig. Daarentegen wel de band die ik eruit zou pikken als ik één van de drie zou moeten kiezen. Chur doet me eigenlijk het minst op deze split. De paganistische basis is zeker kwalitatief, met eveneens traditionele instrumenten in de mix en zelfs de meest traditionele zanglijn van dit trio aan bands. Toch is de x-factor het minst aanwezig binnen de metal van dit project uit Oekraïne: eigenlijk blijft het bij erg logge, bijkomende powerchords die het geheel wat willen versterken, maar die er niet zo in thuishoren. Hier en daar treedt er echter ook even een pakkende melodie op die me wat doet denken aan het materiaal van Altered Shadows.

Triunity is meer iets voor de pagan metal-fans die kicken op het paganistische element, en waar de metal maar bijkomstig voor is. Wie een akoestische basis aankan, luistert het best eens goed naar Piarevaracien. Wie meer voor semi-catchy paganistische deuntjes valt en verzot is op traditionele instrumenten en zanglijnen, kan dan weer terecht bij de twee andere bands. Met een korreltje zout genomen uiteraard: verwacht hier geen Temnozor of Arkona, maar deze split klinkt zeker niet fout.

Tracklisting:

Oprich / Piarevaracien / Chur - Triunity

Oprich

 1. Up The Rivers of The North
 2. The Volga
 3. North The Boundless

Piarevaracien

 1. My Autumn
 2. Morning
 3. Ashes

Chur

 1. O There On The Mountain
 2. Over The River, Through The Woods (A Swallow Flew)
 3. O The Spring Is In A Field

Line-up:

Oprich

 • Pustosvyat – Bas
 • MournGrimm – Drum
 • Kolyada – Gitaar
 • Yaromir – Gitaar, Zang
 • Rada – Fluit
 • Pan – Zang

Piarevaracien

 • Onbekend

Chur

 • Chur – Alles

Links: