Opeth – Still Life (rerelease)

Opeth – Still Life (rerelease)
Peaceville, 2008

We staan aan de vooravond van wat ongetwijfeld weer een nieuw hoogtepunt zal zijn in de geschiedenis van Opeth. Over enkele weken zullen de Zweedse heersers der progressief metaal namelijk hun gloednieuwe album Watershed op de wereld loslaten. Alvorens het gezelschap aan die stap toe is, brengen de heren eerst de Opeth klassieker Still Life opnieuw de markt, dit maal voorzien van een betere mix en hergecreëerd artwork . Het is tijd om herinneringen om te halen uit een tijd toen metal nog herrie was en het leven nog still.

Want de meeste Opeth fans zullen toch zeker bekend zijn met een van de beste schijven die de band in zijn achttienjarige bestaan heeft uitgebracht. Anno 2008 worden er vooral nog even de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet. De heer Travis Smith heeft het artwork een mooie update gegeven, waardoor de cover er nu niet meer ‘versleten’ uitziet zoals bij het origineel uit 1999. Daarnaast onthult Opeth-mastermind Mikael Åkerfeldt op zijn manier in het voorwoord de geheimen achter de opnames van het album. Zeker de moeite waard om te lezen, maar om ook echt het album opnieuw voor te kopen.. Hetzelfde geldt voor de nieuwe mix. Persoonlijk heb ik nooit moeite gehad met het oude geluid en de 2008 versie brengt ook geen echte verbeteringen. Voor de bijgeleverde dvd mix van Still Life hoef je ook niet je zuurverdiende centen op tafel te leggen, al is de bonus van het schijfje, een livevideo van Face of Melinda uit 2006, wel erg gaaf om te zien.

Men heeft geen spectaculaire veranderingen aangebracht die het voor bezitters van het origineel de moeite waard maakt om deze heruitgave in huis te halen. Het biedt voor mensen die deze klassieker nog niet in huis hebben een nieuwe kans om hun gemaakte fout recht te zetten. Tenzij je natuurlijk als Still Life-bezitter echt niet met de oude mix en het oude artwork kan leven. Wel? Spaar dan je centen maar op voor het nieuwe album. Het aftellen kan namelijk beginnen..

Tracklist:OPeth

CD:

 1. The Moor
 2. Godhead’s Lament
 3. Benighted
 4. Moonlapse Vertigo
 5. Face Of Melinda
 6. Serenity Painted Death
 7. White Cluster

DVD:

 1. The Moor (Audio)
 2. Godhead’s Lament (Audio)
 3. Benighted (Audio)
 4. Moonlapse Vertigo (Audio)
 5. Face Of Melinda (Audio)
 6. Serenity Painted Death (Audio)
 7. White Cluster (Audio)
 8. Bonus Material: Face Of Melinda (Live video)

Line-up (’99):

 • Mikael Akerfeldt: vocals, guitars
 • Peter Lindgren: guitars
 • Martin Lopez: drums
 • Martin Mendez: bass

Links