Onhou – Monument

Onhou is sinds een paar jaar een nog goed bewaard geheim in de Nederlandse muziekscene. Leden van Ortega, Grinding Halt en Ravenwiek besloten enkele jaren terug hun krachten te bundelen en de wereld te verblijden met hun pletwals sludge. Na het in 2019 verschenen debuut levert de band met Monument hun tweede plaat af. Vier nummers klokken samen af op zo’n 45 minuten desolate en brute sludge.

Want dat is Onhou in de basis wel. Een sludge/doom band, met veel dreigende riffs, hoekige drums en intense zang. Zoals het hoort. Maar er gebeurt veel meer op deze plaat dan simpelweg het platwalsen van de argeloze luisteraar. Wat Onhou namelijk heel goed doet is een nummer interessant houden door de gekozen structuur en opbouw. Dat komt heel goed naar voren in When On High, dat na loodzwaar begin met enkele topzware sludgeriffs, heel slim wordt gekozen om synthesizers toe te voegen als de muziek versnelt. Hier versterken gitaar en synths elkaar echt en komt het tot een eerste sinister klinkend hoogtepunt. Want sinister is het. Zeker als je door je hoofdtelefoon luistert hoor je een hoop gefluister en geprevel op de achtergrond  meelopen. Onhou geeft je niet echt rust om lekker comfortabel te wezen. Dat doe je maar als je je oprit moet vegen van de buren ofzo.
 
Aan dat oncomfortabele word je nog eens aan herinnert in Below, als er zang door verschillende effecten wordt geloodst. Dit is overigens een nummer waarin veel meer gebeurd dan even alles lostrommelen en beuken. Er zit een hoop urgente dreiging in de zang, die varieert van rauwe krijs tot de oerbrul van zanger Arnold. Repetitieve monsterriffs, weg-echoënde synths, het begin van het nummer is niet minder dan episch te noemen door het klanktapijt wat hier wordt neergelegd. Synths en gitaren vlechten weer om elkaar heen en zorgen voor een repeterend baken in dit nummer. Af en toe sijpelen er ook nog invloeden uit zowel post-metal als (een klein beetje) psychedelische metal door. Die hoor je vooral terug op het laatste nummer Ruins, waarin flink geëxperimenteerd wordt met dissonante geluidscollages, maar waar ook ruimte is voor een monsterlijke groove.  

Onhou levert een heel fraai werkstuk af met dit Monument, omdat elke riff, elke noot en elke zangpartij er toe doet. Het geheel is niet opgesmukt met allerlei franje. Het zijn doeltreffende nummers, die je geboeid blijven luisteren naar de muziek, omdat er elke keer weer nieuwe details naar boven komen.   

Het geheel is overigens bijzonder goed geproduceerd. Elk detail is kraakhelder waarneembaar, en wat ik ook nog wil toevoegen; het basgeluid is werkelijk subliem. Wat een vette sound heeft Monument meegekregen! Het geheel klinkt groots en onverbiddelijk.
En wij al die tijd maar denken dat de aardbevingen door de gasbellen kwamen, blijkt het gewoon de wekelijkse repetitie van Onhou te zijn.

Score:

80/100

Label:

Tartarus Records, 2022

Tracklisting:

  1. When On High
  2. Null
  3. Below
  4. Ruins

Line-up:

  • Henk – Basgitaar
  • Alex – Gitaar, Zang
  • Arnold – Drums
  • Florian – Synthesizer, Zang

Links: