Once Human – Scar Weaver

Gitarist Logan Mader (ex-Machine Head) en zangeres Lauren Hart zijn de initiatoren van deze groovemetalband Once Human. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik tot op de dag van vandaag nog geen noot aan muziek heb gehoord van deze band. Nou ja, op de eerder bekeken YouTube video’s van Once Human na dan. Ik wilde toch wel een beetje een idee krijgen over het spreekwoordelijke “vlees in de kuip”.

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Scar Weaver is een erg machinaal album, waarop Lauren heel veel ruimte krijgt om haar grunts en zuivere zang te etaleren. De algehele polyritmische cadans doet heel erg aan een band als Fear Factory denken. Rollende drums, dik baswerk en melodische gitaren. Modern, zuiver en heel erg spitsvondig gebracht. Er zit geen spatje ruis in deze muziek. Op het eerste gehoor is dit voer voor de modernere (lees jongere) metalliefhebber. Het cliché wat zo’n metalband dan heeft, is dat Lauren al snel beoordeeld zal worden op haar leuke bekkie, maar daar wil ik het vandaag helemaal niet over hebben. Die grunts! En het gevoel voor timings! Dat is wat hier opvalt als het plaatje er niet is. We horen snedige grunts die het midden houden tussen Angela Gossow (ex-Arch Enemy) en Tatiana Shmailyuk (Jinjer). Een ander opvallend detail is dat haar zuivere zang voorzien is van een lekker rauw randje. Dat is weer iets wat anders dan de afwisseling met engelengezang.

De andere muzikanten hoeven zich na het aanhoren van dit album helemaal niet meer te bewijzen. Strak, doch gepolijst, ploeteren de heren zich door de tien nummers heen. Met name de heerlijke dikke baslijnen, waarover ik eerder sprak, zetten de toon. Verder horen we afwisselend, enigszins generiek drumwerk wat prima past bij de rest van de muziek. Het gitaarwerk is melodisch, maar niet overdreven. Er zijn geen solo’s of andere rare capriolen te vinden op dit album. Met andere woorden, je krijgt de gehele muzikale aanval vanaf de eerste toon, rechtstreeks in je gehoorgangen. De signatuur van Logan Mader is zeker ook hoorbaar, groove en nog eens groove, iets waar het bij zijn oude werkgever Machine Head ook niet aan ontbrak.

Alle nummers op dit album luisteren lekker weg, maar er zijn enkele uitschieters te vermelden zoals Deadlock, met gastvocalen van Robb Flynn (Machine Head), het korte, maar bliksemsnelle We Ride (cover Strapping Young Lad) en het mystieke, haast melancholische Cold Arrival. Volgens de bijgeleverde promo heeft tekstschrijver en zangeres Lauren geprobeerd om een album met een positieve insteek te maken. Dit bleek echter gedurende deze moeilijke tijd (iets met een pandemie) vrijwel onmogelijk, vandaar dat het geheel toch wat kritischer en negatiever is geworden aangaande het algehele wereldbeeld. Het zal mij weinig boeien, aangezien ik geen blijspel liefhebber ben. Scar Weaver is een echt rechttoe-rechtaan album, niet echt grensverleggend, maar wel erg lekker!

Score:

80/100

Label:

V2 Records, 2022

Tracklisting:

1. Eidolon
2. Deadlock
3. Scar Weaver
4. Bottom Feeder
5. Where The Bones Lie
6. Erasure
7. Deserted
8. We Ride
9. Cold Arrival
10. Only In Death

Line-up:

  • Damien Rainaud – Basgitaar
  • Logan Mader – Gitaar
  • Lauren Hart – Zang
  • Dillon Trollope – Drums
  • Max Karon –  Gitaar

Links: