Omnivortex – Circulate

Finland is een land met slechts om en bij vijf en een half miljoen inwoners. Het is het land van de duizend meren en het heeft superlange, echte winters. Het is daarom niet zo gek dat er best veel goede black- en deathmetalbands uit het land komen. Zulke duistere kille omstandigheden geeft een goede voedingsbodem om tot allerlei verdorven composities te komen. De technische death metal variant is daarom misschien niet zo rijkelijk terug te vinden in het hoge Noorden: technische death associeer ik toch niet met hel en verdoemenis en aanverwante zwartgallige thema’s. Hoewel er met Demilich en De Lirium’s Order wel degelijk goede bands zijn. En dan hebben we hier het tweede album van de heren van Omnivortex. Dit is de opvolger van het in 2020 uitgebrachte Diagrams of Consciousness en dat vond ik een geweldige plaat. Technische death metal op het hoogste niveau.

Omnivortex speelt redelijk snelle technische death metal met de raspende schurende stem van de zingende drummer en aangevuld door de vaak meer gruntende gitarist. Knap hoor, om het heftige drumwerk te produceren en dat je dan nog de capaciteit hebt om een nummer aaneen te zingen. Wat Omnivortex te bieden heeft, hoor je eigenlijk al meteen in het eerste nummer Dwell, in vol ornaat. Het nummer omvat waar de band voor staat: een hoge mate van techniek, harde compromisloze death metal, progressief aandoende intermezzo’s en heel veel variatie in de muziek.

Waar deze release naar mijn mening in verschilt van hun eerdere werk is de mindere mate van frivoliteit die op het debuutalbum prominent aanwezig is. Deze frivoliteit heeft plaats geruimd voor meer melancholische en duistere onderdelen in de nummers waardoor het geheel een iets meer progressief karakter krijgt. Deze karaktereigenschappen waren zeker ook op het eerste album aanwezig maar hadden de ondertoon. Het geeft het geheel net een iets meer volwassen indruk maar geeft de band ook meer een eigen smoel.

Omnivortex heeft met Circulate een iets andere richting bepaald ten opzichte van het debuut terwijl de basis is gebleven, namelijk nummers gestoeld op een zeer solide technische basis. Er is hierdoor waarschijnlijk een breder publiek bereikbaar. Of je fan bent van technische death metal of blackened thrashy proggy death, er is voor eenieder wat lekkers bij te vinden. Neem daarbij het uitermate sterke spel op het instrumentarium en de sterke nummers die de band schrijft en je hebt een hele sterke release in handen. Dit is voer voor mensen die bands als Gorod, Psycoptric of Revocation een warm hart toedragen.

Score:

88/100

Label:

Inverse Records, 2023

Tracklisting:

 1. Dwells
 2. Transforming to Pale Mist
 3. Of Aeons Past
 4. Slumbering in Black
 5. Mechanical Motions
 6. Husk
 7. Harbingers of Cosmic Death
 8. Endless

Line-up:

 • Mikael Reinikka – Bas
 • Severi Saarioja – Gitaar, Zang
 • Mikko Pylkkö – Gitaar
 • Aaro Österman – Drums, Zang

Links: